Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна піднялася у всесвітньому рейтингу свободи ЗМІ на 27 сходинок

Цьогоріч Україна в рейтингу країн зі свободою преси посіла 79 місце, піднявшись з минулорічної 106-ої позиції.
Фото: Детектор медіа

Про це йдеться в новому Індексі свободи преси, оприлюдненому Репортерами без кордонів (RSF), передає bit.ua.

У першій четвірці країн рейтингу – Норвегія, Ірландія, Данія, Швеція. На останньому, 180-му місці, Північна Корея. росія опустилася на дев'ять позицій до 164-ої, "де-факто скасувавши свободу преси у власній країні після вторгнення в Україну".

«Ситуація зі свободою преси в Україні покращилася (79, +27). В основному це пов’язано з економічною стабілізацією більшості ЗМІ. Крім того, зменшився вплив олігархів на журналістику. Але в категорії безпеки Україна посідає передостаннє місце у світі. Це пов’язано з воєнними злочинами росії проти працівників ЗМІ в Україні», – зазначається у дослідженні.

Умови праці співробітників медіа є проблематичними у 70% країн світу, як і минулого року, наголошують експерти. 

Найбільшою проблемою залишається безпекова ситуація для журналістів. На них нападають на демонстраціях, вбивають у збройних конфліктах, заарештовують або засуджують до тривалих термінів ув’язнення. Ситуація з безпекою є «дуже серйозною» у 36 зі 180 країн – в охоплених війною країнах, як-от Україна та Ємен.

Дезінформація також є поширеною проблемою в багатьох країнах: у 118 більшість респондентів заявили, що політичні діячі в їхній країні були залучені до масових дезінформаційних або пропагандистських кампаній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ