Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна почала переговори з Румунією щодо гарантій безпеки

Румунія стала дев'ятою державою, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори
фото ОП

Україна та Румунія офіційно розпочали переговори про укладення двосторонньої безпекової угоди.

Про це повідомила пресслужба Офісу Президента.

Двосторонні переговори стартували на полях четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі на виконання доручення Президента Володимира Зеленського в межах Спільної декларації G7 про підтримку України.

Від української сторони участь у переговорах узяв, зокрема, керівник ОП Андрій Єрмак, від румунської – державний секретар Міністерства закордонних справ Румунії Юліан Фота.

Як зауважили в Офісі Президента, розпочаті переговори ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства, що стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня поточного року та кроком на виконання Спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року.

Таким чином, Румунія стала дев'ятою державою, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори та вкотре підтвердила непохитну підтримку її незалежності й територіальної цілісності, а також європейського і євроатлантичного шляхів.

Заступник керівника ОП Ігор Жовква наголосив, що без Румунії неможливо уявити повноцінні гарантії безпеки в Європі, зокрема в Чорноморському регіоні.

Зі свого боку заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький висловив подяку Румунії та румунському народу за їхню постійну допомогу.

Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди й узгодили модальності подальших переговорів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ