Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Україна повинна переконатися, що у неї є люди, необхідні для боротьби", - Джеймс О'Браєн

Нагадаємо, українські посадовці вжили низку заходів протягом останніх тижнів для поповнення лав армії, виснаженої більш ніж двома роками виснажливих боїв.

Уряд ухвалив новий закон про мобілізацію, спрямований на збільшення чисельності військ, та посилив прикордонний контроль для затримання ухилянтів від призову.

Як зазначає New York Times, тепер влада України взяла на приціл чоловіків, які вже виїхали з країни. Цього тижня уряд оголосив, що українські посольства припинили оформлення нових паспортів та надання інших консульських послуг для чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном.    

Чоловікам віком від 18 до 60 років було заборонено залишати країну після початку вторгнення Росії у 2022 році, але деякі були за кордоном до набуття чинності цього правила, а інші виїхали нелегально згодом.

Припиняючи консульські послуги, уряд заявив, що він відповідає на вимоги справедливості в суспільстві.  

Нові правила залишатимуться чинними до набрання сили новим законом про мобілізацію 18 травня. Міністерство закордонних справ України заявило, що воно ще працює над деталями щодо послуг, які будуть надаватися після набрання чинності ширшим законом про мобілізацію, але його послання було чітким: якщо ви здорові та можете воювати, повертайтеся додому та приєднуйтеся до армії.

"Ситуація зараз така: чоловік призовного віку виїхав за кордон, демонструючи своїй державі, що його не хвилює її виживання, а потім приходить і хоче отримувати послуги від цієї держави, - сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у заяві. - Так не буває. Наша країна знаходиться у стані війни".

Критики стверджують, що такий крок може посіяти розбрат між українцями вдома та за кордоном, при цьому не маючи реального впливу на набір нових солдатів. Нині за межами країни, в Європейському Союзі, знаходиться близько 860 000 українських чоловіків.  

Намагання повернути чоловіків в Україну - це частина ширших зусиль з термінового вербування нових солдатів, оскільки Росія намагається використати свою перевагу в озброєнні та чисельності по всьому східному фронту. У певних районах росіяни переважають українців більш ніж у співвідношенні сім до одного, як повідомив генерал Юрій Содоль, командувач Сил на Сході, українським ЗМІ минулого місяця.

Коли американські посадовці наполягали перед законодавцями у Вашингтоні на виділенні додаткової військової допомоги для України, вони також тиснули на уряд у Києві щодо розв'язання проблем із призовом.

Джеймс О'Браєн, помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії, відзначив під час візиту до Києва, що зусилля України щодо мобілізації є не менш критичними для стабілізації фронту та перелому ходу війни, ніж артилерія.

"Україна повинна переконатися, що у неї є люди, необхідні для боротьби", - сказав він на пресконференції.

Відсутність ясності щодо того, як буде реалізовано цю політику, лише посилила жваву дискусію всередині України навколо цього заходу.

Багато солдатів на фронті, включно з десятками тисяч тих, хто бореться без відпочинку понад два роки, вбачають у цьому правилі справедливий і обґрунтований захід.

"Це рішення запізніле", - написала у Facebook Аліна Михайлова, військовий медик та вдова загиблого командира, описуючи це як відновлення "невеликого відсотка" справедливості для українських військовослужбовців. 

"Вам це не подобається? Відмовляйтеся від громадянства і йдіть до біса", - написала вона, відображаючи зростаючий гнів українських солдатів та їхніх родин на чоловіків, які ухиляються від служби.

Однак Володимир В'ятрович, колишній голова Українського інституту національної пам'яті, попередив, що цей крок може викликати образу в українців, які проживають за кордоном.  

"Це рішення принесе лише шкоду", - написав він у Facebook, стверджуючи, що воно не змусить більше людей приєднатися до армії, а лише "послабить національну єдність".

Більшість українців за кордоном, на його думку, не покинуть свою роботу, навчання, дружин та дітей "для того, щоб зараз здійснити поїздку в один бік".

Особливе занепокоєння викликають підлітки, яких батьки вивезли за кордон заради їхньої безпеки після початку війни, але які з того часу досягли 18 років. Відповідно до нового закону, їм може знадобитися повернутися в Україну, щоб отримати паспорти, після чого їм може бути заборонено виїжджати.

"Має бути якесь вдосконалення, створення можливості зареєструватися в армії в консульстві", - сказала в соцмережах українка Тетяна Сененко, яка живе в Грузії.

Міністерство закордонних справ заявило, що надасть подальші роз'яснення щодо процедури отримання консульських послуг, аби уникнути залишення сотень тисяч українських чоловіків за кордоном у стані невизначеності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ