Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Латвія мають розвивати економічну співпрацю і торгівлю

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у телефонній розмові привітав свого латвійського колегу Едгарса Рінкевичса із 30-ю річницею Відновлення незалежності Латвійської Республіки. Про це інформує прес-служба МЗС.
Фото: МЗС

Міністри приділили особливу увагу розвитку економічної та торговельної співпраці України та Латвії попри негативний вплив пандемії COVID-19.

“Нам потрібно подвоїти зусилля задля підтримки бізнесів та експортерів, розвитку торгівлі між нашими країнами. Це допоможе подолати негативні наслідки пандемії для економік України та Латвії”, - заявив глава МЗС України.

Дмитро Кулеба позитивно відзначив запуск у Латвії інтерактивного електронного майданчика "Український торговий дім", що почав роботу у квітні. Платформа створює додаткові можливості для опрацювання комерційних пропозицій українських експортерів, просування української продукції на європейський ринок та укладання прямих контрактів.

Глава МЗС України також привітав рішення Уряду Латвії відновити роботу латвійського Агентства інвестицій та розвитку в Україні.

Міністри висловили взаємний інтерес оперативно погодити дату проведення чергового засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, щойно будуть зняті обмеження, запроваджені у зв’язку з пандемією COVID-19.

Глави МЗС України та Латвії обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, стан переговорного процесу у Нормандському форматі. Едгарс Рінкевичс підтвердив незмінність підтримки Латвією суверенітету та територіальної цілісності України. Міністри погодилися, що санкційна політика щодо Росії має зберігатися до повної деокупації українських територій і прогресу з виконання нею Мінських домовленостей.

Співрозмовники відзначили ефективну співпрацю України та Латвії у міжнародних організаціях, зокрема, Генасамблеї ООН. Дмитро Кулеба та Едгарс Рінкевичс наголосили на важливості спільної боротьби за історичну правду.

Дмитро Кулеба висловив особливу вдячність Латвії за реабілітацію поранених українських військовослужбовців та політичних в’язнів, що були звільнені з російського полону.

Довідково 

Обсяги двосторонньої торгівлі за підсумками 2019 року склали 564 млн. дол. США. Приріст торгівлі склав понад 2% із позитивним сальдо у 136 млн. дол. США.

У квітні 2020 року у Латвії почав роботу інтерактивний електронний майданчик "Український торговий дім". В умовах існуючих обмежень для розвитку ділових контактів у зв’язку з COVID-19 діяльність бізнес-платформи зосереджена на опрацюванні можливостей з укладання прямих контрактів та супроводі контрактних зобов’язань. Її принцип роботи дозволяє звільнити українських підприємців від необхідності оренди офісу, оформлення трудових відносин, ведення бухгалтерського обліку в Латвії, дозволяє працювати без місцевих посередників.

Латвія незмінно підтримує зусилля України із захисту суверенітету та територіальної цілісності. З 2014 року вона надає нашій державі гуманітарну допомогу. Так по лінії Міністерства оборони Латвії надійшло 19 гуманітарних вантажів загальною вагою близько 400 тонн, останній із яких був доставлений у Донецьку область 4 березня 2020 року.

Латвія також реалізує програми з реабілітації українських військовослужбовців, поранених в боях на сході України. У вересні 2019 року реабілітацію пройшли 14 важкопоранених українських військовослужбовців, а в грудні 2019 року - 11 українських політв’язнів, які були звільнені 7 вересня 2019 року із російського полону.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, стабільна ситуація з захворюваністю дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ