Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Литва мають наростити товарообіг до 1 млрд доларів

Україна та Литва мають наростити товарообіг до 1 млрд доларів, - Урядовий портал.

Україна та Литовська Республіка мають вивести обсяг двостороннього товарообігу на докризовий рівень до 1 млрд доларів. Такого показника вважає за потрібне досягти Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, про що він зазначив під час зустрічі з Прем'єр-міністром Литовської Республіки Саулюсом Сквярнялісом.

"За даними 2016 року ми вийшли на товарообіг в орієнтовно 750 млн доларів. Це хороша цифра, але ми ще не дійшли до кризового рівня нашої двосторонньої торгівлі. Тому, я думаю, якби ми взяли орієнтир на те, щоб вийти на 1 млрд доларів нашого товарообігу, було б дуже добре", - запропонував Володимир Гройсман.

У цьому контексті він виступив за активізацію роботи Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, що сприятиме координації співробітництва країн в економічній сфері.

У свою чергу Саулюс Сквярняліс зауважив високий рівень взаємодії країн у сфері бізнесу, водночас виступив за активізацію економічного співробітництва та більшого використання двостороннього потенціалу.

Сторони також торкнулися питання поглиблення співробітництва України та Литви в енергетичній, військово-технічній, транспортній сферах, туризму та освіти.

Володимир Гройсман подякував Литовській Республіці за послідовну позицію щодо підтримки України у контексті агресії Російської Федерації та тимчасової окупації Криму і територій на Донбасі, надану гуманітарну допомогу. Україна також високо цінує підтримку Литви на міжнародній арені, у рамках Європейського Союзу щодо завершення ратифікації Угоди про асоціацію із ЄС та лібералізації візового режиму.

Окремо Глава українського Уряду привітав литовську ініціативу "Новий європейський план для України на 2017-2020 роки" та подякував за її підготовку.

У свою чергу Саулюс Сквярняліс запевнив у відданості Литовської Республіки підтримці України на шляху реформ та у протидії агресії Росії. "Литва твердо підтримує Україну, її територіальну цілісність, незалежність і ніколи не визнавала і не визнає анексію та окупацію Криму, - сказав він. - Коли ми бачимо, з якою ситуацією стикнулася Україна, захищаючи свою територіальну цілісність, проводячи основні реформи, які дозволяють утримати проєвропейський напрямок розвитку України, ми в усьому підтримуємо".

Володимир Гройсман також подякував Прем'єр-міністру Литовської Республіки за запрошення відвідати Вільнюс та висловив сподівання, що такий візит вдасться здійснити цього року.

Довідково

За результатами 2016 року товарообіг України та Литви склав 750,7 млн доларів: експорт зріс на 9,3% порівняно з 2015 роком і склав 258,2 млн доларів, імпорт скоротився на 10,9% і склав 492,5 млн доларів, негативне сальдо торгівлі склало 234,3 млн доларів і зменшилося на 82 млн доларів порівняно з 2015 роком.

У січні 2017 року експорт українських товарів до Литви зріс на 54,4% порівняно з січнем 2016 року і склав 27,6 млн доларів США, імпорт зріс на 26,2% і склав 26,5 млн доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ