Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна та Литва поглиблюють співпрацю щодо зняття АЕС з експлуатації

Україна та Литва поглиблюють співпрацю щодо зняття АЕС з експлуатації, поводження з РАВ та розбудови альтернативних джерел енергетики. Про це повідомили в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні та Міністр енергетики Литовської Республіки обговорили з керівництвом Державного агентства України з управління зоною відчуження питання співпраці та обміну досвідом у сфері зняття АЕС з експлуатації, поводження з радіоактивними відходами (РАВ), а також повторного використання електропередавальних потужностей при АЕС.

Литва зараз проходить процес зняття Ігналінської АЕС з експлуатації і хоч литовська стратегія дещо відрізняється від стратегії для Чорнобильської АЕС, обидві країни все ж мають схожі виклики. Зокрема, це питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), РАВ, дезактивації та демонтажу обладнання.

«Україна має значний досвід зняття АЕС з експлуатації та поводження з РАВ і ВЯП. Наразі на промисловому майданчику ЧАЕС завершується міжнародний проект будівництва Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), триває розбудова та вдосконалення системи поводження з РАВ і демонтаж обладнання енергоблоків. Ми готові надавати всю необхідну експертну допомогу і сподіваємось, що співпраця наших країн перетвориться на повноцінну міжнародну партнерську програму», - розповідає Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Окрім того, литовська сторона зацікавилась досвідом України з впровадження об’єктів альтернативної енергетики у зоні відчуження. За словами Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Маріуса Януконіса, за рішенням Уряду до 2030 року 45% всієї електроенергії, що виробляється у Литві, має надходити від альтернативних джерел. При Ігналінській АЕС, як і при ЧАЕС, після зняття з експлуатації залишиться інфраструктура, яку можна повторно використовувати для альтернативних джерел енергії, зокрема – для сонячних електростанцій.

Як зазначив Віталій Петрук, у зоні відчуження є передумови для розвитку сонячної енергетики: велика територія, що виведена з господарського вжитку, наявність електропередавальних потужностей, і головне – споживач. Зокрема, за фінансової підтримки Уряду Франції було розроблено техніко-економічне обґрунтування розміщення сонячних панелей у зоні відчуження. Його результати підтвердили можливість та доцільність реалізації проекту сонячної електростанції потужністю 1200 МВт на цій території.

Представники обох країн засвідчили свою готовність до обміну накопиченим практичним досвідом і технологічними напрацюваннями та поглиблення експертної взаємодії за цими напрямками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ