Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Молдова зацікавлені у реалізації нових проектів в аграрній галузі

Україна та Молдова зацікавлені у реалізації нових проектів в аграрній галузі, - Урядовий портал.

Наші країни не лише успішно розвивають двосторонню торгівлю, але й мають багато цікавих напрямків для реалізації спільних проектів в аграрній галузі. Про це йшлося під час зустрічі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном.

«Сьогодні наші країни мають дуже активний політичний діалог на всіх рівнях. Тому ми маємо сфокусуватись на невикористаних можливостях реалізації цікавих двосторонніх проектів. Наприклад, прикордонне співробітництво може стати чудовим імпульсом для розвитку зеленого туризму та  сільських територій в обох країнах», - підкреслила Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, українська сторона також зацікавлена у поглибленні співробітництва з молдовськими партнерами ще за декількома напрямками. А саме: взаємодія у боротьбі з АЧС, виноробство та виноградарство, де Молдова має значні напрацювання як у виробництві, так і збуті якісної продукції, в тому числі на ринках ЄС. Також важливим є доопрацювання Угоди між урядами України та Молдови «Про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин».

Зі свого боку Посол Республіки Молдова в Україні запевнив, що молдовська сторона зацікавлена в активній співпраці в галузі рибальства та в проектах щодо розвитку інфраструктурних об’єктів, включаючи дороги.

Наприкінці зустрічі, сторони обговорили питання підготовки наступного засідання Міжурядової комісії, яке заплановано на осінь 2017 року, та шляхи активізації діалогу між профільними міністерствами країн.

Довідково

За 2016 рік товарообіг сільськогосподарської продукції між Україною та Молдовою склав 223,2 млн дол. США. Експорт склав 198,4 млн дол. США та здійснювався майже по всім товарним групам. Переважно експортувались: тютюн та вироби з нього – 43,4 млн дол. США, різні інші харчові продукти – 19,3 млн дол. США, вироби із зерна і хлібних злаків – 17,9 млн дол. США, продукція борошномельно-круп’яної промисловості – 11,8 млн дол. США, води натуральні та мінеральні – 11,7 млн дол. США. Імпорт  склав – 24,8 млн дол. США. Переважно імпортувались: вина – 11,0 млн дол. США, спирт – 4,9 млн дол. США, плоди, горіхи та цедра – 3,0 млн дол. США, насіння олійних культур –  909 тис. дол. США, живі і цибулинні рослини – 816 тис. дол. США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ