Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна відзначає День Національної гвардії

У неділю, 26 березня, Україна відзначає День Національної гвардії. Свято встановлено згідно з Указом Президента від 18 березня 2015 року.

Як відомо, Національна гвардія України як самостійна силова структура існувала з 1991 по 2000 рік. Але у зв’язку з загостренням ситуації в Криму та у східних регіонах України, було прийнято рішення відновити Національну гвардію. Вже 13 березня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Національну Гвардію України».

В цьому законі, зокрема, зазначено, що Нацгвардія призначена для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки. Разом з тим, у взаємодії з правоохоронними органами вона братиме участь у забезпеченні державної безпеки і захисті державного кордону, припиненні терористичної діяльності, а також діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Базою для формування особового складу Нацгвардії стали внутрішні війська МВС, які перетворилися на військове формування з правоохоронними функціями, а також добровольці. Водночас визначена і гранична чисельність Національної гвардії – 60 тис. осіб, у тому числі не менше 52 тис. військовослужбовців.

Вже з квітня 2014 року особовий склад НГУ у взаємодії зі Збройними силами України брав участь у Антитерористичні операції на сході і півдні нашої держави. За цей час майже 5 тис. військовослужбовців Національної гвардії були нагороджені за мужність і героїзм, із них близько 100 нагороджені державними нагородами посмертно.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ