Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна відзначає День танкістів

В Україні День танкістів відзначається згідно з Указом Президента № 922/97 від 29 серпня 1997 року у другу неділю вересня. Свято було встановлено на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, враховуючи їх заслуги у роки Другої світової війни та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних сил України на кращих традиціях попередніх поколінь.

Механізовані танкові війська, що складають основу Сухопутних військ України, виконують завдання по утриманню зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиттю ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захопленню важливих районів, рубежів і об'єктів, діють у складі морських та повітряних десантів. До складу механізованих і танкових військ входять механізовані та танкові бригади і полки. На їх озброєнні знаходяться танки Т-64, Т-80; бронетранспортери БТР-70, БТР-80; бойові машини піхоти БМП-1, БМП-2, інші зразки озброєння.

Кузнею офіцерських кадрів для танкових військ є Академія Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного у Львові та факультет військової підготовки Національного технічного університету «ХПІ» (колишній Харківський інститут танкових військ). Молодших спеціалістів для танкових військ готують у 169-му Навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України в смт. Десна.

Майже 100 держав світу мають на озброєнні танки і лише деякі з них спроможні виробляти танки для власних потреб і на експорт. Серед 11 провідних танкобудівних держав світу чільне місце посідає Україна. Провідним розробником танків в Україні є Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. О.О. Морозова. Флагманом танкобудування - державне підприємство «Завод імені Малишева», яке має всю необхідну інфраструктуру для виготовлення сучасних зразків бронетанкової техніки і озброєння. І це не дивно, адже саме тут, у Харкові, в 30-х роках було створено першокласні зразки бронетанкового озброєння та техніки, у тому числі і кращий танк Другої світової війни Т-34.

Воїни-танкісти в ході антитерористичної операції з честю виконують свій конституційний обов'язок, демонструючи вірність Військовій присязі, високий професіоналізм і бойову майстерність. Увійшли в історію української армії й народу героїзм начальника бронетанкової служби озброєння оперативного командування «Південь» полковника Євгена Сидоренка, танкістів 17-ї окремої танкової бригади молодшого сержанта Сергія Ісаєва та солдата Євгена Мартинюка, які відзначилися у боях під Іловайськом та багатьох інших військовослужбовців танкових військ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ