Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна вимагає від РФ негайно допустити лікарів до українця Павла Гриба

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії негайно допустити українських або іноземних лікарів до утримуваного в російському СІЗО Павла Гриба, - Радіо Свобода.

МЗС погіршення стану здоров’я і ненадання медичної допомоги Павлові Грибу розцінює «як форму тиску на нього задля одержання необхідних слідству свідчень».

«Такі дії демонструють ігнорування російською стороною не тільки рішення Європейського суду з прав людини №ECHR-LE2.3R від 6 жовтня 2017 року, а й основоположних прав людини», – йдеться у заяві відомства. 

Дипломатичне відомство висловлює рішучий протест у зв’язку з відмовою Росії допустити українських лікарів до Павла Гриба.

На початку лютого батько Павла Гриба заявив про занепокоєння здоров’ям свого сина. З посиланням на адвоката він заявив, що у Гриба-молодшого «дуже виснажений вигляд», постійні скарги на біль у шлунку і животі, загальний депресивний стан унаслідок «посилення психологічного тиску з боку слідства і адміністрації СІЗО».

Павло Гриб у серпні 2017 року зник у білоруському Гомелі, пізніше його знайшли у СІЗО у російському Краснодарі. Йому інкримінують вчинення злочину за статтею про тероризм.

Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця.

Адвокат Павла Гриба в Україні Євгенія Закревська повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії доступу українських лікарів до хлопця, щоб оцінити стан його здоров’я. За повідомленням батьків, 19-річний Павло Гриб через інвалідність має постійно вживати підтримуючі препарати.

За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія – синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунка, асцитом, печінковою недостатністю.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ