Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна запропонувала Туреччині відновити зерновий коридор без росії

Поки що немає остаточного підтвердження

Фото: Depositphotos

Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи "зернового коридору" без Росії, остаточної відповіді наразі немає.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції на тему: "Зустріч Путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України", повідомляє Суспільне.

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору") без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном — ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини й проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", — сказав Боднар.

У цьому контексті дипломат нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" досить частими були випадки, коли РФ обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Окрім того, існувало обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

За його словами, оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Водночас Василь Боднар зазначив, що наразі триває комунікація між Туреччиною й ООН за результатами переговорів і з Україною, і з Росією, щоб виробити узгоджені позиції.

"Ми також очікуємо на комунікацію між Україною і Туреччиною на високому рівні. Можливо, це буде найближчими днями, а, можливо, в рамках Генасамблеї ООН, щоб зрозуміти, куди ми можемо далі рухатися. Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію щодо наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії — це абсолютно хибний шлях", — сказав посол України в Туреччині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ