Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська експедиція рушає в Антарктику

30 березня 2016 року у Міністерстві освіти і науки за участю заступника Міністра Максима Стріхи відбулися урочисті збори, з нагоди спорядження в Антарктику 21-ої української експедиції. Про це повідомив Урядовий портал.

В урочистостях взяли участь провідні науковці, представники Національної академії наук України,серед яких Олександр Попов; Ярослав Яцків; Антон Наумовець, Станіслав Довгий, Борис Гриньов, а також дипломат і громадський діяч Сергій Комісаренко, директор Аерокосмічного інституту  Національного авіаційного університету Валерій Шмаров.

Заступник Міністра Максим Стріха зазначив, що більше 20 років тому Україна завдяки зусиллям багатьох вітчизняних вчених, дипломатів отримала британську станцію Фарадей, яка сьогодні працює як українська антарктична станція «Академік Вернадський».

«Наука забезпечує наше майбутнє. Не дивлячись на скрутний час, фінансування антарктичної програми нарощується, і сьогодні складає майже 10% від витрат на науку Міністерства», - підкреслив Максим Стріха.

Директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов повідомив, що за результатами конкурсного відбору до 21-ої експедиції відібрано 12 осіб з 27 претендентів. Цього року вік полярників склав від 22 до 62 років. Також учасники команди є мешканцями різних міст нашої країни – Києва, Харкова, Черкас, Львова, Одеси. Відібрані учасники експедиції пройшли медичну комісію та підготовчі збори. Слід зазначити, що сім членів команди – новачки і вперше побувають в Антарктиці. Очолить українську станцію досвідчений керівник Микола Старинець, який 7 років свого життя присвятив цьому континенту.

В цьому році Україна продовжить системне вивчення Льодовитого континенту. Триває останній етап реалізації вже другої Державної цільової науково-дослідної програми досліджень України в Антарктиці, продовжиться модернізація станції Академік Вернадський, формування Національної бази антарктичних даних та буде зосереджено наукові дослідження на тих напрямах, які можуть давати суттєві результати.

За словами Валерія Литвинова, з нагоди 20-річчя роботи в Антарктиці НАНЦ спільно з Інститутом біологічних наук НАН України затвердили і виготовили відзнаки – «Учасник антарктичної експедиції» і «Ветеран українських антарктичних експедицій», якою відзначатимуть полярників, котрі побували на станції Академік Вернадський п’ять і більше разів. Також затверджений знак «Україна в Антарктиці 20 років», яким нагороджуватимуть вчених, науковців. Медаллю «За внесок у наукові дослідження в Антарктиці» буде нагороджувати Національна академія наук України. Сьогодні на ці нагороди заслуговують майже 300 осіб, які брали участь у створені та розбудові антарктичної станції Академік Вернадський.

Сьогодні першими відзнаку – знак Національного антарктичного наукового центру «Ветеран учасників українських антарктичних експедицій» - отримали учасники 21 експедиції.

Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий привітав полярників та подарував експедиції бюст видатного вченого академіка Володимира Івановича Вернадського, на честь якого названа станція. Він також повідомив, що Мала академія наук разом з НАН України започаткувала медаль «20 років Національному антарктичному центру», а також випустила марку та конверт, присвячені ювілейній даті.

31 березня українська команда полярників вирушать у далеку дорогу повітряно-морським шляхом, що розпочнеться зі столичного аеропорту Бориспіль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ