Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Українська обороноздатність за президентства Зеленського в цифрах і фактах

Не зважаючи на поширюванні звинувачення, армія, флот та національна оборона за президентства Зеленського не лише не послабилися, але й навіть суттєво зміцніли, а українські збройні сили здобули найбільше в історії незалежності фінансування.
Фото Львівська ОДА

Найбільший оборонний бюджет

Політичні конкуренти, які втратили владу в позаминулому році, розгорнули масштабну критику та звинувачення Володимира Зеленського у «пацифізмі» і навіть приписували «зраду» та «роботу на Кремль». Говорили, що з приходом Зеленського «фронт впаде, армія розбіжиться» та риторично запитували «який з колишнього актора воїн?». Однак, не зважаючи на поширювані недоброзичливцями звинувачення, українські збройні сили, за президентства Зеленського, не лише не втратили боєздатності, але й суттєво посилилися.

Політолог Володимир Фесенко констатує, що, за правління Володимира Зеленського, не сталося ніякої прогнозованої конкурентами катастрофи, а саме президентство Зеленського, один з найавторитетніших українських експертів називає «грандіозним експериментом зі зміною еліт та намаганням прискорити розвиток української політики. Чим він завершиться – покаже час, але вже зрозуміло, що Зеленський має лідерські якості та не збирається здаватися» – наголошує політолог.

Попри невдалі намагання створити надуманий міф про «руйнування армії», саме за президентства Володимира Зеленського українські збройні сили здобули найбільше в історії фінансування. Бюджет Міноборони у 2020 році став найбільшим за часи незалежної України. При цьому, загальний ресурс на національну безпеку й оборону, в порівнянні з минулим роком, збільшено майже на 28 мільярдів гривень.

Показово, що утримання на належному рівні і, навіть збільшення оборонного бюджету держави, відбулося, незважаючи на пандемію COVID-19. Зокрема, у поточному році на національну безпеку та оборону передбачено видатки в розмірі 245,8 млрд грн, що становить 5,45% ВВП та є одним із найвищих в Європі показників. Порівняно з 2019 роком (212,0 млрд грн) на українську оборону спрямовано на 33,8 млрд грн, або ж на 16% більше коштів. Значно більше фінансування в бюджеті оборонного відомства передбачено й для Головного управління розвідки (3,5 млрд), що в ХХІ столітті має вирішальне значення для боєздатності держави.

Лише за серпень поточного року до підрозділів Збройних сил України передано 132 зразки озброєння та військової техніки, а процес підвищення обороноздатності держави поставлено на найвищому урядовому рівні. Чомусь не «стратег» Порошенко, а саме колишній актор Зеленський усвідомив важливість державного спрямування стратегічних галузей для воюючої країни, яка до того ж, є великим світовим експортером озброєнь. Призначення на пост віце-прем’єр-міністра стратегічної промисловості досвідченого керівника Державного космічного агентства України, який формуватиме та реалізовуватиме військово-промислову політику держави, стало свідченням пріоритетності розвитку українських воєнних технологій.

Ціна життя солдата

Показово, що, за президентства Зеленського, на фронті суттєво підвищилася цінність життя українського вояка, а кількість загиблих значно знизилася, у порівнянні з минулими роками.

До прикладу, в 2017 році в зоні АТО, внаслідок бойових дій, загинули 194 військовослужбовця Збройних Сил України і ще 1111 бійців були поранені. А у 2018 році втрати ЗСУ на Донбасі були майже вдвічі меншими – 110 загиблих і 776 поранених. У 2019 році в районі проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі загинули майже 100 українських воїнів та ще 500 отримали поранення. А у 2020 році на Донбасі загинули близько 70 військових і ця тенденція йде до зниження.

Статистика загибелі цивільних теж підтверджує суттєве зниження людських смертей на війні. Якщо у 2014-му році на Донбасі загинуло більше двох тисяч осіб, в 2015-му році жертвами війни стали 954 людини, у 2016 році загинуло – 112 осіб, у 2017-му – 117 цивільних, то, з початком президентства Зеленського, у 2018-му році жертв вже було 55, а у 2019-му – 27 осіб. З огляду на цифри, Президент Зеленський цілком може досягти ситуації, коли на Донбасі не загине більше жодна людина. Можливо, саме тому, що Зеленський ніколи раніше не був політиком, не звик дивитися на людські втрати через бюрократичні показники і ціна обірваного життя кожної людини для президента дуже важлива. І саме тому, кількість тих, хто вижив у зоні АТО/ООС за правління Зеленського, значно вища, аніж за часів Порошенка.

Відносини зі США

Після розмови Володимира Зеленського з Дональдом Трампом, політичні конкуренти поспішили роздмухати скандал навколо ймовірного «погіршення відносин України зі США», однак факти, та, що найважливіше – цифри, вказують на протилежне.

Сам Володимир Зеленський, коментуючи відносини з Дональдом Трампом зауважив: «Скільки б суджень, чуток та теорій не точилося щодо нашої розмови з президентом США і, попри те, що це вилилося в цілу історію імпічменту, в України залишилися добрі партнерські та дружні відносини зі США. Замість 250 мільйонів доларів військової допомоги ми отримали 400 мільйонів». І справді, саме в роки президентства Зеленського, об’єми американської фінансової та військової допомоги Україні суттєво зросли. До прикладу, за два 2016 та 2017 роки США надали Україні $150 млн, а цього року загальна допомога Вашингтона українській армії запланована на рівні $ 275 мільйонів. Виходить, що за президентства Порошенка, який вихвалявся так званою «міжнародною коаліцією на підтримку України», допомога американських партнерів була вдвічі меншою, аніж за президентства Зеленського, який «зіпсував» відносини зі США, і саме тому, Вашингтон дає Україні вдвічі більші суми грошей.

Нормандський формат

Україні вдалося провести три обміни полонених, які роками залишалися у полоні, відновити переговори у Нормандському форматі та втілити в життя реальне розведення військ. Ніякої зради не відбулося й на військово-дипломатичному фронті, на якому після приходу до влади команди Зеленського, почалися значні зрушення.

Зрештою, керівник Офісу президента Андрій Єрмак в коментарі BBC News остаточно розсіяв всі побоювання, наголосивши, що Зеленський встановив дві чіткі «червоні лінії»: виборів до отримання контролю над всім Донбасом і кордоном не буде, так само не буде ніяких компромісів щодо зміни Конституції, за виключенням реформи децентралізації. «Команда президента ніколи не відмовиться від прагнення знову об'єднати Україну та поновити її територіальну цілісність. Відмова від цього – також наша червона лінія», – зазначив керівник Офісу Президента.

Попри страхітливі передбачення опозиційних конкурентів, жодної «зради» не сталося ні після ініціативи створити консультативну раду за участі представників Донецька та Луганська, яку так і не створили, ні після розведення військ в декількох селищах, де після цього стало лише значно менше жертв і жоден кілометр української території не було втрачено.

Невдалою провокацією проти Президента України стала й «справа вагнерівців», яку деякі недобросовісні штабісти, за сприяння політичних конкурентів, спробували видати за «зраду». Хоча на практиці, ця історія більше схожа на особисту помсту звільнених за невдалу роботу службовців, які вирішили в такий спосіб заплямувати державне керівництво. Адже жодні міжнародні операції спецслужб, а тим більше – на території інших держав, ніколи не проводяться без попереднього відома найвищого державного керівництва.

Зеленському не вдалося за перший рік завершити війну, яка триває вже сім років, однак він значно ближче, аніж Порошенко, наблизився до можливості встановлення миру на Донбасі. А голова Офісу Президента – Андрій Єрмак переконаний, що війну на Донбасі буде завершено до кінця каденції Зеленського.

Морські «акули» Володимира Зеленського

Саме за президентства Володимира Зеленського підписано наймасштабнішу військову угоду про створення сучасного технологічного українського флоту, який здатен зупинити російську агресію на Чорному та Азовському морях.

Цього року українські дипломати провели безпрецедентні й надзвичайно успішні переговори з Британією щодо спільного виробництва ракетних катерів для ВМС. А під час візиту Володимира Зеленського до Британії, на найвищому державному рівні, підписано багатомільярдну угоду, здатну кардинально змінити українські ВМС, перетворивши їх на справжніх вбивць російських військових кораблів. За досягнутими домовленостями, британці готові оснастити українські ВМС новими і сучасними ракетними катерами, сумісними зі стандартами Нато.

Причому підготовлена Володимиром Зеленським військова угода з Британією вирішує й проблему відсутності грошей в українському бюджеті – уряд Британії надасть Україні вигідну позику на 10 років на суму 1 млрд 600 млн доларів. Більше того, угода передбачає небувалу в історії українських контрактів складову – 75% кораблів будуть вироблені на верфях України, що додатково їх здешевить і підтримає вітчизняних суднобудівників. Без перебільшення, для українських військових моряків ця подія може стати поворотною і не просто вдихнути нове життя, а де-факто створити новий боєздатний український флот.

Примітно, що Британія, яка досі не надавала Україні доступу до закупівель своїх озброєнь, сьогодні готова забезпечити українські ВМС колосальною для нашої держави кількістю ракетних катерів. До того ж, Британія погодилася фінансувати й будівництво українських військово-морських баз в Очакові і Бердянську та оновлення морської інфраструктури і портів.

Сучасні британські бойові катери з базовим боєкомплектом у вісім ракет, матимуть довжину 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн, і коштуватимуть $60-80 млн за одиницю. Для початку погоджено будівництво 8 таких катерів. До того ж, домовлено про їх адаптацію до українських крилатих протикорабельних ракет «Нептун», коли їх підготують до морського запуску. За домовленістю з Зеленським, британці сприятимуть розбудові українських ВМС та підтримуватимуть програму розширення можливостей українських моряків.

Ніколи досі в історії незалежної України Київ не укладав настільки масштабних міжнародних угод з провідними країнами світу, які до того ж стосувалися б української обороноздатності. Продавати українські танки до Пакистану чи Танзанії – бувало, але щоб купувати найсучасніші бойові кораблі «Володарки морів» – таке маємо вперше. За президентства Зеленського почалася небувала широкомасштабна модернізація української армії та флоту, в якій угода з Британією стала лише вершиною айсберга. За останній рік Україна вже досягла домовленостей про постачання інших типів військових катерів із США, а прикордонники отримають бойову техніку, авіацію та катери з Франції. Всі ці закупівлі стали частиною стратегії успішного протистояння значно сильнішому супротивнику за умов меншої фінансово-технічної переваги.

Стратегія «москітного» флоту Зеленського

Ідея «москітного флоту», тобто – флоту невеликих, але маневрених катерів і кораблів, які, немов зграя москітів, атакують та звідусіль обстрілюють великі судна противника, була обґрунтована європейськими адміралами ще у XIX столітті. А сьогодні, стратегія «москітного» флоту, за якою десятки українських ракетних катерів, немов зграя акул, з усіх сторін атакуватиме громіздкі російські фрегати та крейсери, реалізовується в Україні президентом Зеленським.

Головною перевагою такого флоту є його ціна, яка за вартістю плавзасобу як бойової платформи та його обслуговування коштує в 4–25 разів менше, ніж для корвета або фрегата. Саме погоджені Володимиром Зеленським британські ракетні катери здатні ефективно протидіяти і висадці ворожому десанту, і атакувати великі морські цілі в наступальних операціях. До слова, за висновками військових експертів, для оборони узбережжя достатньо 8 ракетних катерів – саме стільки, скільки передбачено в угоді Володимира Зеленського з британським урядом. Українська влада за президентства Зеленського нарешті зробила перший дієвий крок до зміцнення безпеки свого узбережжя.

Зеленському вдалося знизити інтенсивність бойових дій та досягти суттєвого зменшення втрат людських життів на фронті. А найбільший за всю історію української незалежності оборонний бюджет, постачання нових британських ракетних катерів для ВМС, широкомасштабні навчання ЗСУ та зростаюча військово-фінансова допомога США засвідчують, що, попри миролюбну риторику, Володимир Зеленський всерйоз готується до гідної відсічі агресору. І цілком очевидно, що в оборонній стратегії Володимира Зеленського, попри міцніючу співпрацю з закордонними партнерами, найнадійнішими союзниками Української держави є насамперед наша армія та флот.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ