Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські вчені навчились діагностувати ПТСР за допомогою офтальмології

Українські вчені навчились діагностувати посттравматичний стресовий розлад з точністю у понад 98% за допомогою офтальмології навіть за відсутності психологічних відхилень.
фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це під час брифінгу сказав головний психіатр Міноборони Олег Друзь, передає УНН.

“Ми за допомогою цифрових значень, інструментальних досліджень та за допомогою наших психіатричних моментів — ми об’єднали зусилля і ми змогли підтвердити те, що за відсутністю у пацієнта будь-яких скарг щодо стану здоров’я, що за відсутністю у пацієнта будь-яких відхилень при психологічній діагностиці, але при наявності ознак з боку офтальмології, ми з великою впевненістю, це десь більше 98%, могли тоді спрогнозувати вірогідний розвиток симптомів посттравматичного стресового розладу в кожної конкретної людини. Я зараз маю на увазі також військовослужбовців, яких ми безпосередньо обстежували в період, починаючи з 2014 року”, — сказав Олег Друзь.

Він зазначив, що у них є певне напрацювання і плани на найближче майбутнє і вони почали використовувати цей спосіб в практичних умовах.

“І є в нас дуже такі, я б сказав, безцінні результати, тому що ми дійсно можемо, враховуючи і час, враховуючи і симптоми, враховуючи важкість, яку зараз всі люди бачать, що люди, які вже отримують повний синдромологічний комплекс цього захворювання, вони можуть, скажімо так, ходити і по вулиці... Але за допомогою такого методу можна попередити розвиток такого захворювання”, — додав Олег Друзь.

Відповідне відкриття зробили вчені Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України спільно з Головним військовим клінічним госпіталем розробили метод діагностики посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

За словами генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука, метод діагностики полягає в тому, що за допомогою спеціального обладнання фіксуються нейроочні симптоми і у пацієнта під час проведення відповідного тесту змінюється ширина зіниці, а також відбуваються певні рухи очного яблука.

“Можна сказати з високою долею вірогідності, що найближчим часом у цього пацієнта може розвинутися посттравматичний стресовий розлад, який якщо не прийняти невідкладних лікувальних заходів і якщо до роботи з цим пацієнтом не залучити відповідних вузькопрофільних фахівців, я маю на увазі психіатрів або психологів, то це може призвести до певних незворотних наслідків”, — додав Анатолій Казмірчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ