Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські військові у Канаді обмінюються досвідом з колегами-капеланами

Українська делегація у Канаді на базі Борден Канадських Збройних Сил провінції Онтаріо розширює співпрацю та обмінюється досвідом з колегами-капеланами. Про це інформує прес-служба НГУ.

Цього тижня делегація із 8 представників служб військового духовенства Збройних сил України, Національної гвардії України, 6 капеланів представників Синодального управління військового духовенства ПЦУ, Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ та два офіцера представників служби військового духовенства ГШ ЗСУ і ГУ НГУ проходили навчання на базі Королівської Канадської Капеланської Школи (Royal Canadian Chaplaincy School), яка готовить капеланів для всіх військових формувань Канадських Збройних Сил.  

Нагадаємо, офіційне українське капеланське служіння у Національній гвардії України почалося з січня 2017 року. Але початки бере ще від проголошення незалежності нашої Батьківщини.

Активна фаза цього служіння припала саме на період Російської агресії проти України, коли десятки наших священиків без будь-якого матеріального зиску і особливої підготовки їхали і служили нашим військовим.

Однак зараз у військових формуваннях в Україні вже стоїть питання професіоналізації капеланського служіння наших капеланів. Сьогодні досвідом для наших капеланів і відповідних служб військового духовенства в НГУ і ЗСУ є ознайомлення із досвідом праці наших країн партнерів: США, Канади, Латвії, Естонії, Литви, Польщі.

ʺМи побачили систему підготовки їх капеланів, оцінили їх професіоналізм, вишкіл, ступінь їх обізнаності і освідченості. Наші партнери проводили для нас курси, щодо капеланського служіння військовим у полікультурному і поліконфесійному середовищі, як опікуватись всіма і служити вірним тої конфесії, яку представляє капелан. На своєму досвіді участі у міжнародних місіях нам показували як вони налагоджують відносини із представниками різних релігійних груп, де службу несе їх особовий складʺ, - начальник служби військового духовенства полковник Олександр Іздебський.

До того ж, за словами полковника Іздебського, офіцерам з України розповіли про досвід роботи із сім’ями військових, опіки над ними, особливо, коли військові є поза домом на місіях і інших завданнях.

ʺЗ нашої ж сторони наші капелани представляли свій нехарактерний для інших країн досвід – набутий визвольною війною: опіка над військовими у, на передовій, у окопі, на блокпостах, місцях несення служби, служіння сім’ям, опіка над сім’ями наших військовихʺ, - додав полковник.

По завершенню зустрічі сторони домовилися про подальший обмін досвідом між капеланами Канади і України в душпасторській сфері та реабілітації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ