Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» оточив малиновий сніг

Останні декілька тижнів навколо української антарктичної станції «Академік Вернадський» лежить сніг малинового кольору — таким він став через мікроскопічні водорості.
Українська антарктична станція «Академік Вернадський» й малиновий сніг навколо неї Фото: Андрій Зотов

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі, пише Громадське.

«Цікаве забарвлення снігу дають мікроскопічні снігові водорості. Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis», — розповіли у центрі.

Як зазначаються науковці, ці водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур й зберігаються в снігу упродовж всієї зими. А коли погодні умови стають більш сприятливими, а в Антарктиді зараз літо, спори починають проростати.

«Оскільки крім зеленого пігменту — хлорофілу, їхні клітини містять ще й червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями ніби від малинового джему», — йдеться у повідомленні.  

У центрі додали, що цей шар захищає водорості від ультрафіолету, але водночас таке «цвітіння снігу» сприяє зміні клімату.

«Адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок — у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей», — пояснили науковці.

Коли на континенті знову стане холодніше, водорості припиняють «цвісти» й починають готуватися до зимового спокою.

У центрі додали, що подібне природне явище можна побачити в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ