Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Війна з Росією

Українським компаніям дозволили вимагати компенсацію за втрату активів у Криму

Федеральний суд Швейцарії ухвалив, що міжнародний арбітраж у Женеві має право розібрати по суті заяви 12 українських компаній, які вимагають відшкодувати збитки за націоналізацію їх активів у Криму після окупації Росією.

Про це передає Новое время з посиланням на агентство РБК.

Зазначається, що компанія Укрнафта та 11 інших українських підприємств, частина яких у минулому була пов'язана з групою Приват Ігоря Коломойського, у 2015 році звернулися в Постійну палату Третейського суду в Гаазі з приводу націоналізації їхніх активів у Криму й Севастополі в результаті приєднання півострова до Росії.

Заявники посилалися на російсько-українську міжурядову угоду про взаємний захист інвестицій від 1998 року, яка дозволяє українському інвестору передати суперечку з Росією в арбітражний суд за регламентом ООН (ЮНСІТРАЛ). Оскільки Росія відмовилася визнавати суперечку, Постійна палата Третейського суду сама призначила арбітрів, а головою стала арбітр Габріель Кауфманн-Колер з Женеви.

Цей арбітраж у червні 2017 року виніс проміжні рішення, які дозволяли заслухати вимоги 12 українських компаній по суті. Але Росія оскаржила проміжні рішення в швейцарському федеральному суді (за місцем арбітражу).

Росія наполягала на тому, що російсько-українська угода захищає інвестиції, здійснені тільки на території іншої країни. На їхню думку, оскільки зазначені компанії інвестували в той час, коли Крим був частиною України, - вони не підпадають під захист.

Рішення було винесено під час громадських слухань. За даними Swissinfo, рішення на користь українських компаній було прийнято більшістю голосів.

Тепер женевський арбітраж зможе розглянути вимоги позивачів про компенсацію по суті. Укрнафта оцінює свої втрати в $50,3 млн, а інші 11 компаній - в $47,4 млн (без урахування відсотків).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ