Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці подали понад 3 тис. позовів проти Росії, - Петренко

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що є великий блок кейсів за позовами українських громадян до Російської Федерації.

Про це він сказав в коментарі кореспонденту ЛІГА.net. 

"Є також великий блок кейсів за позовами українських громадян до Російської Федерації, таких справ більше трьох тисяч, і ця кількість збільшується, тому що Міністерство юстиції запустило спеціальний проект з системної безоплатної правової допомоги. Ми допомагаємо українським громадянам, в першу чергу, це переселенці з Донбасу і Криму, подавати такі позови проти Росії. Ці справи будуть трохи швидше розглядатися, ніж міждержавні", - зазначив він. 

На питання ЛІГА.net, якою є загальна сума фінансових претензій України до Росії, Петренко не відповів: "Зараз рано рахувати загальну суму. В кожному процесі є спеціальна процедура визначення збитку, тому загальна сума буде підрахована пізніше". 

За його словами, в Європейському суді з прав людини перебувають п'ять великих справ, які Україна ініціювала проти Російської Федерації. 

"Частина з них, які були подані в 2014 році, йдеться про анексію Криму, порушення прав людини на території Криму, викрадення, убивства військових і цивільних осіб, вже знаходяться на стадії комунікації. Суд зобов'язав Російську Федерацію дати пояснення по нашим позовним вимогам. Ті справи, які подавалися в 2015 і 2016 роках, ще знаходяться на стадії прийняття та чекають свого часу комунікації і розгляду по суті", - зазначив він. 

Крім того, зазначив Петренко, з комерційними позовами до Росії в ряд міжнародних судів звернулися українські державні установи: банки і підприємства. Там справи знаходяться на різних стадіях, деякі почали розглядатися по суті, деякі на стадії допуску та визначення юрисдикції. 

27 серпня Петренко заявив, що Україна підготувала черговий міждержавний позов проти Росії через агресію в Донбасі і анексію Криму в міжнародний суд ООН в Гаазі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ