Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українців просять не виходити в гори під час погіршення погодних умов

За даними УкрГідрометцентру, 24 лютого у горах Івано-Франківської області очікується значна сніголавинна небезпека (3 рівень). Про це інформує прес-служба ДСНС України.

Щодня зусиллями гірських аварійно-рятувальних формувань ДСНС України здійснюються роботи з пошуку і порятунку людей, а також надання їм невідкладної медичної допомоги на об’єктах і територіях у гірській та лісовій місцевості. Викликів фахівці Служби порятунку мають чимало, адже попри численні попередження, як синоптиків, так і самих рятувальників, громадяни продовжують випробовувати стихію на міцність та ризикують життям у горах.

Так, ввечері 20 лютого в районі гори Драгобрат Рахівського району Закарпатської області заблукали двоє туристів. Хлопці 1996 року народження, мешканці Кіровоградської області, каталися на сноубордах. Вони піднялися на підйомнику «Вершина Карпат», однак потрапили в туман і з’їхали не в той бік. Зрозумівши, що заблукали, туристи зателефонували власникові готелю. А вже він подзвонив на номер 101. На місце події негайно виїхали представники Рахівської гірської пошуково-рятувальної групи та гірського пошуково-рятувального відділення смт Ясіня. Телефоном хлопці зорієнтували рятувальників, що знаходяться біля струмка, і таким чином їх знайшли в районі урочища Григулець. Медичної допомоги туристи не потребували, тож їх доставили до місця тимчасового проживання на гірськолижний комплекс.

Минулого тижня, а саме 14 лютого, гірські рятувальники також шукали в горах Закарпаття 4 туристів, що заблукали майже одночасно і приблизно в одному радіусі.

Для того, щоб зменшити кількість надзвичайних подій у горах, закарпатські рятувальники днями відкрили онлайн-реєстрацію для туристів, які збираються підкорювати гірські вершини. Зареєструватися можна на сайті Управління ДСНС України у Закарпатській області у розділі “Громадянам” за посиланням.

Також знайти телефони та адреси постів для реєстрації можна на сайтах Управління ДСНС в Івано-Франківської області та Головного управління ДСНС у Львівській області.

Крім того, за повідомленням синоптиків, з 24 лютого в Карпатах сніжитиме, вночі очікується значний сніг, сильна хуртовина, на дорогах снігові замети, ожеледиця. Пориви вітру 23 лютого сягнуть 25-30 м/с, а 24 лютого - 40 м/с.

Тож, усім любителям активного зимового відпочинку у горах ДСНС наполегливо радить завжди дотримуватися правил безпеки та слідкувати за сніголавинною ситуацією у відповідному розділі сайту УкрГідрометцентра.

Шановні громадяни!

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує! Вирушаючи у туристичний похід, дотримуйтесь наступних порад від рятувальників:

- обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах;

- уникайте походів поодинці. Мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи;

- переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть з собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг;

- поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди;

- обов'язково візьміть з собою перевірені туристичні карти;

- не виходьте у гори у разі повідомлення про ускладнення погодних умов.

Дбайте про свою безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ