Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка  |  Війна з Росією

«Укренерго» оцінило можливість повного блекауту

Хакерські атаки росіян на диспетчерський центр відбуваються щоденно, сотнями

Фото: Depositphotos

Гарантувати, що не буде повторного блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко.

"Ми розуміємо, що в нас війна, агресор накопичує ракети. Ми бачимо, що йдуть поставки озброєння з Південної Кореї, Ірану. Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні. Утім, якщо винести ризик обстрілів "за дужки", то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії", – наголосив Зайченко. 

Він додав, що хакерські атаки росіян на диспетчерський центр відбуваються щоденно, сотнями. Однак завдяки потужній команді з кіберзахисту, жодної успішної атаки не було. 

Водночас Зайченко наголосив, що наразі в Україні зростає споживання електроенергії як з боку промисловості, так і з боку населення. 

"У нас був черговий рекорд споживання з початку війни. Цей рекордний рівень нам вдалося покрити завдяки трьом чинникам. Перше – була відновлена достатня частина генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули.

Друге – через теплий грудень є велика проточність води по Дніпру і Десні. Учора був максимальний за всю історію для зими виробіток електроенергії на ГЕС", – зазначив головний диспетчер "Укренерго". 

Третій чинник, за його словами, – негода, через яку 10 січня було вимкнено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават. 

"Якби не відключення, весь дефіцит ми могли б не покрити", – зауважив Зайченко. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ