Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Укртрансгаз отримав в управління 40,22% акцій компанії Газтранзит

Як інформує прес-служба Укртрансгазу, 09 липня 2020 року. – Укртрансгаз уклав з АРМА (Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) договір на управління акціями АТ "Газтранзит", що складають 40,22% статутного капіталу компанії.

До 2017 року вони належали Газпрому (РФ).

Газтранзит створено у 1997 році для збільшення транзитних потужностей в Балканському напрямку. В 1997-2019 роках Укртрансгаз був оператором виробничих об'єктів, що належать Газтранзиту, зокрема, КС "Тарутине" в Одеській області.  Відповідно, Укртрансгаз має необхідний досвід для подальшого управління акціями Газтранзиту та планує зосередитися на збереженні та збільшенні їхньої економічної вартості.

Інші пакети акцій Газтранзиту належать Нафтогазу України - 40,22% та Турусгазу (Туреччина) – 19,56% акцій.

Довідка

22.01.2016 року Антимонопольний комітет України прийняв рішення про накладення на Газпром штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції в розмірі 86 млрд гривень. В межах відкритого у 2017 році виконавчого провадження 40,22% акцій Газтранзиту, що належали Газпрому, було стягнуто на користь держави. Пізніше їх було продано на аукціоні венчурному фонду "Голдмен".

У грудні 2019 року Національним антикорупційним бюро України розпочато досудове розслідування за фактом зловживання владою або службовим становищем співробітниками Міністерства юстиції України. Підозрюється, що вони уклали договір купівлі-продажу акцій Газтранзиту за заниженою ціною.

У лютому 2020 року Вищий антикорупційний суд наклав арешт на акції Газтранзиту, що було продано Голдмену за результатами аукціону, а потім передав їх в управління АРМА.

В квітні 2020 року АРМА оголосило конкурсний відбір управителя вказаною часткою акцій Газтранзиту. Перемогу в конкурсі одержав Укртрансгаз.

30.06.2020 Укртрансгаз, який входить в Групу Нафтогаз, отримав від АМКУ дозвіл на концентрацію, яка відбувається внаслідок одержання в управління акцій АТ "Газтранзит".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ