Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Укртранснафта збільшила обсяги транспортування нафти на 17,5%

Загальний обсяг транспортування нафти системою магістральних нафтопроводів у вересні 2019 року становить 1,581 млн тонн, що на 17,5% більше, ніж у вересні 2018 року. Про це повідомили у прес-службі Укртранснафти.

Обсяг перекачування нафти для споживачів України (НПЗ) у вересні 2019 року збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 46,4% – до 236 тис. тонн, що є рекордним місячним показником транспортування нафти на НПЗ за останні 6 років. Транзит нафти до країн Європи у вересні цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого зріс на 13,5% - до 1,345 млн тонн.

Загальний обсяг транспортованої нафти для потреб українських та європейських споживачів за результатами дев’яти місяців 2019 року становить 11,125 млн тонн нафти (на 2,6% менше порівняно з таким періодом у 2018 р.), з яких обсяг транспортування нафти для НПЗ України складає 1,758 млн тонн (на 13,6% більше, ніж у січні-вересні 2018 р.), а транзит – 9,367 млн тонн (зниження на 5,2% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 р.).

Компанія продовжує надолужувати недопрокачані обсяги, спричинені призупинкою роботи нафтопроводу ʺДружбаʺ у квітні-травні.

Нагадаємо, зниження обсягів транзиту нафти, яке вплинуло на загальний показник її транспортування, обумовлене вимушеною зупинкою роботи нафтопроводу ʺДружбаʺ 25 квітня 2019 року через відмову прийому російської сировини із вмістом хлорорганічних сполук, що перевищує допустиму норму, на приймально-здавальній дільниці ʺБудковцеʺ (Словаччина) та через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній дільниці нафти ʺФенешліткеʺ (Угорщина).

Відновити транзит російської нафти до країн Євросоюзу Укртранснафті вдалося 11 травня після підтвердження європейською стороною готовності приймати сировину. Згодом, 17 травня, у зв’язку з необхідністю європейських партнерів додаткового часу на проведення підготовчих заходів, оператор нафтотранспортної системи України вдруге вимушено призупинив транзит і відновив його 21 травня.

Відтоді АТ ʺУкртранснафтаʺ не фіксувало повторних випадків надходження нафти із завищеним вмістом хлорорганічних сполук до української ділянки нафтогону ʺДружбаʺ і забезпечує безперебійний транзит до Європи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ