Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Укрзалізниці» потрібно 112 млрд грн для забезпечення пасажирських перевезень

Підприємство здійснить реформування функціональних вертикалей для отримання фінансів

«Укрзалізниця» потребує 111,6 млрд грн інвестицій для забезпечення пасажирського руху на залізничному транспорті в найближчі 5 років, повідомив директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики «Укрзалізниці» Антон Саболевський газеті «Магістраль», передає mind.

За його словами, на розгляд комітету з реформування УЗ вже винесена пропозиція щодо реформування «Пасажирської компанії» шляхом створення функціональних вертикалей з метою віднайти додаткові джерела фінансування.

«Завдання цієї вертикалі – вийти на самоокупність. Для цього є два основні джерела отримання доходів: надання послуг перевізникам (зараз це філії «Пасажирська компанія», «Українська залізнична швидкісна компанія» і регіональні філії в частині приміських поїздів та закордонні перевізники) та додаткові послуги й сервіси, що надаються пасажирськими вокзалами. Аналіз досвіду інших країн, зокрема Польщі та Німеччини, показує, що вокзальні компанії більшу частину доходів отримують саме від додаткових послуг», – зазначив Саболевський.

Пасажирські перевезення не приносять прибутку, а є збитковими: у 2017 збитки склали 10 млрд грн. Держава не компенсує такі втрати. Тому УЗ планує вибудувати функціональні вертикалі у підрозділі «Пасажирська компанія»: виокремити напрям маркетингу й управління вокзалами; здійснити розподіл між вертикалями з ремонту та експлуатації рухомого складу з відповідним підпорядкуванням лінійних підрозділів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ