Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Укрзалізниця відправила зі Львівщини в рейс свій перший дитячий вагон

Напередодні, 8 серпня, з Головного залізничного вокзалу Львова за маршрутом Харків - Ясіня в складі поїзда №15/16 відправився перший дитячий купейний вагон. Він адаптований для комфортної та безпечної подорожі найменших пасажирів до 8 років.

Кожне купе також містить навчально-розважальні матеріали, руханку, настільну гру, манеж для найменших пасажирів та збільшений обмежувач верхньої полички із протиударною накладкою, повідомляють в ЛОДА. 

Під час оформлення дитячого вагону використали матеріали з платформи розвитку дошкільнят «НУМО». Над його створенням працювала команда експертів Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України. 

У коридорі вагона з'явилися інтерактивні плакати, бізі-борди з рухомими елементами та дитячі поручні з мʼякою оббивкою для безпечного пересування вагоном. Вбиральня дитячого вагона містить доповнений набір гігієнічних засобів, сповивальний столик та спеціальні дитячі накладки на унітаз. 

«Співпраця Укрзалізниці та ЮНІСЕФ вкотре демонструє, що об’єднані зусилля можуть принести значні результати. Запуск дитячого вагона – це яскравий приклад того, як різні сектори можуть працювати разом для покращення життя наших дітей. Львівська ОВА готова надавати всю необхідну підтримку для розвитку таких ініціатив. Переконаний, що ця ініціатива знайде відгук у серцях багатьох українських родин і стане прикладом для наслідування для інших регіонів. Тож  щиро вітаю Укрзалізницю та ЮНІСЕФ з реалізацією такого важливого проєкту», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Перший дитячий вагон курсуватиме на одному з найдовших та найпопулярніших серед пасажирів із дітьми маршрутів Укрзалізниці – №15/16 Харків - Ясіня. Квитки на нього можна придбати виключно в застосунку Укрзалізниці, де дитячий вагон має окреме маркування.

Укрзалізниця планує запустити ще 7 дитячих вагонів у 2024 році – всі купейні та після модернізації. Розробка та фінансування проєкту виконана в колаборації з ЮНІСЕФ та за фінансової підтримки Уряду Бельгії.

«Вже третій рік з початком повномасштабної війни українські родини з дітьми змушені набагато частіше їздити країною. Завдяки цьому інноваційному проєкту, який підтримали наші партнери з Укрзалізниці, маленькі українці зможуть використати час у подорожі для навчання через гру. Дитячі вагони оснащені різноманітними вправами, іграми, розважально-пізнавальними квестами – тут ми зібрали найкращі напрацювання ЮНІСЕФ для раннього розвитку, аби наші діти мали можливість розвиватися за будь-яких обставин. Ранній розвиток дитини відіграє критичну роль у її майбутній самореалізації, і ми робимо усе можливе, аби забезпечити дітям доступ до розвивальних ресурсів. Саме тому з’явилася ця унікальна ініціатива», – повідомила Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

В процесі капітального ремонту вагон традиційно отримав повністю нове базове обладнання – від кондиціонерів і систем опалення до вакуумних туалетів і мобільних пандусів. 

Проєктування та безпосередньо капітальний ремонт з модернізацією вагона тривали 6 місяців. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ