Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УКУ відповів "Свободі"

27 січня і 17 лютого Львівська міська рада (ЛМР) двічі відмовилась розглянути питання про звільнення Українського католицького університету (УКУ) від орендної плати за земельну ділянку на вул. Стрийській, де УКУ будує нове університетське містечко. Відтак, у ЗМІ з’явилося чимало коментарів. Це спонукало УКУ підготувати інформаційну довідку про свій статус і свою діяльність. Про це повідомила прес-служба УКУ.

Зокрема, у довідці сказано:

"Чим є УКУ: духовним чи комерційним навчальним закладом?

Український католицький університет УГКЦ за юридичним статусом є релігійною організацією, створеною у 2002 році на базі Львівської богословської академії. Університет був заснований Синодом Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Великим канцлером УКУ є Блаженніший Любомир (Гузар), а головою Сенату – Архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк). Як релігійний неприбутковий навчальний заклад, Університет утримується за рахунок благодійних пожертв вірних УГКЦ та благодійних міжнародних фондів та організацій.

Університет, як релігійна організація, орендує земельну ділянку на вул. Стрийській і здійснює будівництво нового університетського містечка. У зв’язку з цим УКУ звернувся до ЛМР з проханням звільнити духовний навчальний заклад від сплати оренди за землю.

Якщо йти за логікою тих депутатів ЛМР, які наголошували у своїх коментарях, що тільки релігійні організації можуть розраховувати на пільговий підхід до питання оренди земельних ділянок, то не зовсім зрозумілою є мотивація, чому серед усіх релігійних організацій саме УКУ УГКЦ був позбавлений такої можливості цього року. Слід вказати, що протягом останніх років Університет діставав звільнення від сплати оренди за земельну ділянку на вул. Стрийській, і всі юридичні моменти були детально вивчені.

Чи є УКУ приватним вищим навчальним закладом?

Можливий конфуз із розумінням специфіки діяльності Українського католицького університету спричиняє радянська комуністична спадщина в теорії і практиці українського законодавства про освіту, яке забороняє Церквам і релігійним організаціям ставати засновниками вищих навчальних закладів, а студентам духовних навчальних закладів претендувати на отримання дипломів державного зразка.

У зв’язку з цим до 2002 року студенти УКУ УГКЦ не могли отримувати дипломи державного зразка. З метою розв’язання цієї юридичної колізії Університет був змушений перейти до здійснення декількох навчальних програм у рамках іншої юридичної одиниці – УКУ ВНЗ, засновником якого формально став Фонд св. Климентія на чолі з Блаженнішим Любомиром (Гузаром). Саме в цьому статусі УКУ провів ліцензування та акредитацію навчальних програм із богослов’я, історії та соціальної педагогіки в Міністерстві освіти і науки України й дістав право на надання освітніх послуг в цих ділянках і видачу дипломів державного зразка випускникам цих програм. Решта академічної діяльності Університету продовжує відбуватися в рамках духовного навчального закладу УКУ УГКЦ.

Єдиною юридичною формою, яка б давала можливість студентам Українського католицького університету отримувати дипломи державного зразка, є приватний вищий навчальний заклад. Тут УКУ зіштовхнулося з іншою проблемою українського законодавства про вищу освіту, а саме: з трактуванням будь-якого недержавного ВНЗ як прибуткової структури, що принципово не відрізняється за статусом та умовами господарської діяльності від супермаркету чи бензоколонки. Для порівняння: в американській системі вищої освіти будь-який ВНЗ має юридичний статус, який звільняє його від сплати податків. Наше законодавство натомість узагалі не бачить феномену недержавного ВНЗ, який насправді є не бізнесом, а публічним благом. У такого ВНЗ може бути недержавний засновник, але не може бути інвесторів, які б отримували дивіденди з його діяльності. Саме таким і є УКУ ВНЗ. В УКУ ВНЗ будь-які надходження скеровуються на інвестиції в розвиток, на соціальні цілі, на зарплати працівників.

Навіть більше, УКУ має гуманітарний профіль, тобто надає освітні послуги не з комерційних спеціальностей. Ми свідомо взяли на себе місію повернути Україні занедбані академічні ділянки, які найбільше постраждали від ідеологічного пресингу радянської влади – богослов’я, церковну історію, християнську філософію, екуменічні науки, іконографію та сакральне мистецтво, візантиністку, медієвістику, класичні мови, соціальну педагогіку та інше. Така діяльність апріорі є дотаційною. Однак за буквою чинного законодавства, будь-який недержавний ВНЗ й далі буде розглядатися як прибуткова організація. Чому ж не передбачити у законодавстві місця для феномену недержавного ВНЗ як публічного блага?

Депутати ЛМР могли б зробити велику послугу українській системі освіти, якщо б виступили з ініціативою щодо змін до законодавства про вищу освіту і опрацювали їх юридично, що дозволило б розв’язати цей вузол. Адже їм відомо, що новий міністерський законопроект ще більше дискримінує недержавний сектор вищої освіти, надаючи нові статусні привілеї державним і знижуючи конкурентоздатність недержавних ВНЗ. Тут Міністерство не керується раціями підвищення якості освіти чи створення сприятливих умов для продуктивної змагальності між ВНЗ, а намагається нав’язати українській освіті ще більш централізаторську модель управління.

Скільки «коштує» навчання в УКУ?

Одним із аргументів проти надання УКУ пільги щодо орендної плати за землю є твердження, що заклад отримує прибуток з оплати студентами навчання. Це – неправда. Насправді, внесок студента основних навчальних програм Університету становить тільки чверть собівартості навчання. Решту коштів – для виплати заробітної платні викладачів, наповнення бібліотеки, забезпечення навчального процесу інформаційними технологіями тощо – Університет отримує з благодійних пожертв доброчинців з України та всього світу.

Студенти УКУ ВНЗ вносять оплату за навчання розміром в середньому 5 тис. грн на рік (у 2010–11 навчальному році), яка сумарно становить менше 10% бюджету Університету, не враховуючи капітальних проектів. Левова частка коштів походять із добровільних пожертв благодійних фондів та індивідуальних жертводавців і грантів міжнародних фундацій.

Якщо порівняти оплату за навчання в УКУ з розміром оплати в інших ВНЗ, стане зрозуміло, що Університет намагається встановлювати помірні ціни, щоб уможливити доступ до навчання для молодих людей із менш забезпечених родин. Це – послідовна політика Університету.

Внеском Університету в майбутнє УГКЦ є звільнення від оплати за навчання 150-ти семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа, які є студентами філософсько-богословського факультету УКУ. П’ята частина від решти студентів ліцензованих навчальних програм (сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; студенти з малозабезпечених і багатодітних родин; члени однієї сім’ї, які одночасно навчаються; інваліди тощо) отримують стипендії або пільги в оплаті за навчання.

Розвиток УКУ

У 2008 році УКУ розпочав реалізацію амбітного будівельного проекту – будівництва нового університетського містечка на вул. Стрийській. Цей будівельний проект реалізує стратегічні плани Університету – запропонувати нашому місту та Україні унікальну світову модель католицького університету, в якій поєднується професійний вишкіл з формуванням характеру та громадянської відповідальності молодої людини на основі християнських традиції та цінностей.

Український католицький університет будує студентський колегіум, в якому проживатиме понад 200 студентів і декотрі викладачі, а також кілька неповносправних осіб зі спільноти «Лярш» (Ковчег) зі своїми друзями. Це буде не звичайний гуртожиток, куди студент приходить тільки переночувати. Колегіум буде місце, в якому молода людина зможе отримати досвід життя у спільноті й братиме участь у різноманітних культурних і духовних програмах. Іншим будинком у цьому комплексі стане сучасна бібліотека, що слугуватиме не традиційним книжковим музеєм, а сучасним інформаційним центром, відкритим як для студентів УКУ, так і для всієї громади.

Для зведення університетського містечка, перша фаза будівництва якого охопить 15 тис. м2 і триватиме до 2015 року, вже цього року УКУ планує залучити декілька десятків мільйонів грн. Це буде інвестиція в наше місто, в його громаду, у львівські фірми, через зарплату – й у львівські сім’ї, а через податки – у державу. Отож, навіть якщо керуватися суто комерційною логікою, Університет, прохаючи пільг, не вимагає чогось екстраординарного чи егоїстичного – адже чимало віддає містові!

УКУ ніколи не отримував від держави цільових коштів на свою діяльність, є справним платником податків, створив робочі місця для 300 осіб. Тільки у 2010 році Університет сплатив понад 3 млн. грн. податків і зборів до місцевого і державного бюджетів та спеціальних фондів, з яких майже 1 млн. грн. – у вигляді податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету. Тому ми сподіваємося, що інвестиційні проекти, які працюють на громаду та імідж міста, будуть підтримані львівською громадою. Зрештою, такою є і світова практика, яка, переконані, відома і нашому депутатському корпусу.

Соціальна місія УКУ

УКУ будує модель відкритого до суспільних потреб, соціально відповідального університету. Ми не замикаємося у вежі зі слонової кості, а намагаємося створювати нагоди для залучення наших студентів та викладачів у найрізноманітніші соціальні проекти.

Ціла низка громадських і релігійних організацій безкоштовно використовує приміщення в УКУ для проведення своїх зустрічей та діяльності. До них належать, зокрема, Товариство українських студентів-католиків «Обнова»; скаутська організація «Пласт»; акція «Миколай про тебе не забуде»; благодійна організація мистецько-терапевтичного центру «Непротоптана стежина»; видавництво «Свічадо»; Школа євангелізації та християнського життя Пречистої Діви Марії з Назарету; Школа євангелізації св. Андрія; Біблійний курс “Дабар”; Рух молодих родин; Центр душпастирства для осіб з вадами слуху; організації для праці з неповносправними «Віра і світло» та «Лярш».

Університет власними силами здійснював і продовжує здійснювати кілька важливих соціальних проектів та благодійних акцій, зокрема: «Різдво разом»; душпастирська опіка одного з відділень Львівської обласної психіатричної лікарні; опіка над сиротинцями (Львівська спецшкола-інтернат № 100 для сліпих дітей; Добромильська спецшкола-інтернат; Лаврівська спецшкола-інтернат; Верхньосиневидненська спецшкола-інтернат); щорічна різдвяна вечеря для самотніх і знедолених; благодійні акції до свята Миколая тощо. За останні два роки УКУ надав в якості гуманітарної допомоги комп’ютерне обладнання 22 організаціям Львова та області, серед яких Суховільська загальноосвітня школа, Українське товариство охорони пам’яток історії і культури, благодійний фонд «Збереження історико-архітектурної спадщини м. Львова», Благодійний фонд «Карітас» м. Львів, спеціалізована середня загальноосвітня школа №28 м. Львів, Центр військового капеланства УГКЦ Львівської Архиєпархії.

Студенти філософсько-богословського факультету та соціальної педагогіки проходять соціально-душпастирську практику в сиротинцях, будинках для осіб похилого віку, лікарнях, організаціях соціальної і духовної опіки осіб з особливими потребами («Віра і світло» і «Лярш»). Всі студенти заохочуються до волонтерської праці.

Окрім студентів і працівників УКУ, університетська бібліотека безоплатно обслуговує семінаристів з інших семінарій УГКЦ. Бібліотекою УКУ також активно користуються інші читачі з-поза УКУ, серед яких є студенти Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівської академії мистецтв, Національного університету «Львівська Політехніка», Української академії друкарства, Національного університету «Острозька Академія», Національного університету «Києво-Могилянська академія» та ін.

УКУ започаткував низку проектів та ініціатив на рівні міської громади. Окремі з них Університет реалізує за підтримки міських органів влади. Наприклад, Екуменічний соціальний тиждень, дослідження репресій тоталітарного режиму супроти Церкви й духовенства, конкурс релігійної пісні «Пісня серця», літні вишкільні табори та тренінги Катехитично-педагогічного інституту УКУ для підлітків з неблагополучних сімей, програми Інституту лідерства та управління (для неприбуткових організацій). У храмі Блаженних Мучеників священики та викладачі УКУ служать для громади міста не тільки постійним літургійним життям, але й проводять тижневі тематичні зустрічі з усіма бажаючими на моральні, етичні та духовні теми.

УКУ є єдиним українським католицьким університетом у світі і єдиним католицьким університетом на теренах колишнього Радянського Союзу. Будучи недержавним вищим навчальним закладом, що спеціалізується у сфері гуманітарної освіти, Український католицький університет формує модель фінансово незалежного університету, що є унікальним для посткомуністичної України, в якій свого часу було зруйновано культуру доброчинства. Ми намагаємося встановлювати ефективні та прозорі стосунки зі своїми місцевими та світовими партнерами. УКУ є активним промотором реформи освіти в Україні, підтримує та розвиває національні та релігійні традиції, відомий незалежною публічною позицією, соціальною відповідальністю і відсутністю корупції. Український католицький університет не тільки не є тягарем для міста, а й робить усе можливе, щоб творити європейський образ Львова як успішного, сучасного та висококультурного міста.

Тарас Добко, перший проректор Українського католицького університету".

Нагадаємо, що "Свобода" має більшість у Львівській міській раді. Демонстративна позиція впливових представників "Свободи": УКУ не є релігійною організацією, у місті криза, тому пільг не буде.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ