Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уламок влучив у серце: у UNBROKEN допомогли відновитись 46-річному захиснику

Стан після поранення у 46-річного Олександра Прогонюка був наче після важкого інфаркту. Стабілізувати роботу серцево-судинної системи та повернути сили захисникові допомогли спеціалісти Національного реабілітаційного центру UNBROKEN у Львові. Про це повідомили у ЛМР.
Фото: UNBROKEN

Захисник родом із Закарпаття. На момент початку повномасштабного вторгнення чоловік працював за кордоном. Однак вирішив повернутися на батьківщину і доєднатися до лав захисників. Поранення отримав цьогоріч у травні на Донеччині.

«Ми йшли на позицію. Дорогою я думав тільки про одне – лиш би дійти! Поруч були мої побратими, і нам це вдалося. Але ворог помітив нас і накрив артилерією. Я одразу знепритомнів», – пригадує захисник.

Травми Олександра були важкими: відкрите вогнепальне поранення грудної клітки, уламок в серці, наскрізне поранення лівої легені та рясне скупчення повітря у плевральній порожнині.

Спершу бійця рятували у стабілізаційному пункті Слов’янська, потім у лікарні Дніпра. Тамтешні медики невідкладно прооперували важкопораненого. Вони відкрили грудну клітину, виконали дренування плевральної порожнини, дісталися до серця, вийняли з нього уламок та провели ушивання. А на 19-й день після поранення, військового доправили до центру UNBROKEN у Львові.

«Олександр прибув до нас у стані середньої важкості з симптомами серцевої недостатності: задишкою навіть при мінімальних навантаженнях, запамороченням при зміні положення тіла, низьким тиском і високою частотою серцевих скорочень. Річ у тому, що після потрапляння в серце уламка воно стало працювало нерівномірно, як після важкого інфаркту», - розповідає про стан пацієнта при поступленні Олександр Мартинeк, лікар фізичної та реабілітаційної медицини центру UNBROKEN.

Спеціалісти працювали з Олександром передусім над збільшенням толерантності до фізичних навантажень. Застосовували спеціальну кардіореабілітаційну систему та ретельно контролювали показники артеріального тиску, частоти серцевих скорочень та сатурації.

Зараз реабілітація Олександра у центрі UNBROKEN уже завершилась. Наразі він може пройти 5000 кроків і при цьому його пульс залишається стабільним. Організм захисника продовжує відновлюватись. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ