Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Унікальна ікона покровителя Львова зберігається в Національному музеї

Святий Юрій Змієборець. Фото - Олена Ляхович, Гал-інфо.
Святий Юрій Змієборець. Фото - Олена Ляхович, Гал-інфо.
Святий Юрій Змієборець. Фото - Олена Ляхович, Гал-інфо.
Святий Юрій Змієборець. Фото - Олена Ляхович, Гал-інфо.
1/2
Сьогодні, 6 травня, відзначають День Святого Юрія. Цей святий вважається покровителем Львова. У Національному музеї імені митрополита Андрея Шептицького, який розміщений в самому центрі Львова зберігається дуже багато ікон цього святого, але унікальною є ікона св. Юрія Змієборець зі Станилі, що біля Дрогобича, яка датується XIV ст. Вона постійно перебуває у музейній експозиції.

Як розповіла Гал-інфо завідувачка відділом давньоукраїнського мистецтва Марія Гелитович, унікальність цієї ікони полягає у тому, що святий Юрій зображений на чорному коні. Це одна із найдавніших ікон з музейної колекції, яка є візиткою карткою українського іконопису.

 «У нас зберігаються ікони, які є візитними картками не лише нашого музею, але й українського іконопису загалом. Такою є ікона св. Юрія Змієборець зі с. Станилі, що біля Дрогобича, яка датується XIV ст. Це шедевр нашого іконописного мистецтва. Тут ми бачимо дуже лаконічний вияв боротьби добра і зла, перемоги добра над злом. Святий Юрій зображений  на чорному коні, що в іконописі є рідкістю.

Переважно його малюють на білому коні. Окрім того, на іконі нема ніяких додаткових сценок. Лише смуга позиму, червоний плащ як символ мучеництва і перемоги та дуже лаконічна композиція. Присутня діагональ витягнутої руки, списа, що пробиває змія, та друга діагональ – здиблений кінь», - розповіла Марія Гелитович.

Скарби митрополита Андрея Шептицького

Це унікальне зображення покровителя Львова можна побачити в приміщенні основного корпусу  музею за адресою проспект Свободи, 20.

Нагадаємо, що історія Національного музею у Львові розпочинається із 1905 року. Тоді з ініціативи митрополита Андрея Шептицького був заснований «Церковний музей»  основною збіркою якого було сакральне мистецтво, тобто освячені речі, які використовували під час Літургії.

Багато старовинних ікон у ХІХ - на початку ХХ ст. вважалися вже не модними, отож, їх переважно спалювали, або переносили з однієї церкви до іншої. Саме тому Митрополит Андрей Шептицький задумав заснувати музей, де б ці ікони зберігалися не лише як предмети культу, а як такі, що мають мистецьке значення.

У 1913 року урочистим актому Митрополит Андрей Шептицький передав приватну фундацію «Церковний музей» в дар українському народу.

На сьогодні Національний музей у Львові налічує понад 140 тис. експонатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ