Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

UNOPS зацікавлене в реалізації інфраструктурних проєктів з відновлення енергосектору України

Заступник міністра енергетики України з європейської інтеграції Ярослав Демченков провів зустріч з керівником українського офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) Джанні Вольпіном та координатором UNOPS в Україні Полом Круїкшанком.

Сторони обговорили можливе співробітництво Міністерства енергетики з Управлінням ООН з обслуговування проєктів (UNOPS).

З огляду на досвід UNOPS у підготовці та реалізації інфраструктурних проєктів у країнах, що мали потребу післявоєнного відновлення, Україна зацікавлена у співпраці з цією організацією.

«російські війська завдають значних руйнувань енергетичній інфраструктурі України, тому етап відновлення буде дуже масштабним. Ми зацікавлені в експертизі, досвіді проєктного та фінансового менеджменту UNOPS, організації закупівель обладнання, робіт та послуг, особливо в контексті довгострокового партнерства. Адже після перемоги ми будемо орієнтуватися не на відновлення інфраструктури, яка нам залишилась у спадок від радянського союзу. Ми орієнтуватимемося на нові технології, цифрові інновації, сталий розвиток енергетики. Наше відновлення відповідатиме загальному руху в напрямку декарбонізації», - наголосив Ярослав Демченков.

У ході зустрічі сторони окреслили можливі напрямки співпраці в енергетичному секторі: розвиток систем передачі, відновлювані джерела енергії, встановлення накопичувачів енергії, енергоефективність, зелений водень тощо. Очікується, що UNOPS надасть Міністерству конкретні пропозиції з реалізації спільного проєкту.

Заступник міністра наголосив, що Міненерго має позитивний досвід співпраці з іншими організаціями системи ООН, зокрема з Програмою розвитку ООН (UNDP), у впровадженні енергоефективних технологій, відновлення інфраструктури енергосектору тощо. Тож дієві механізми такого співробітництва можна буде застосовувати і в партнерстві з UNOPS.

Представники організації своєю чергою запевнили, що зацікавлені у співпраці з Україною.

«UNOPS та інші організації мають широке поле діяльності в Україні та значні перспективи для реалізації масштабних інфраструктурних проєктів, які можна планувати та готувати вже зараз. Міненерго зі свого боку готове забезпечити надання всієї необхідної інформації та повну підтримку на всіх рівнях. Це даватиме UNOPS «зелене світло» для залучення доступних джерел фінансування – як грантового, так і інвестиційного, та власне імплементації проєктів. Незважаючи на війну і руйнування, які відбуваються зараз, відновлення та розвиток енергетичної інфраструктури є передумовою досягнення цілей сталого розвитку та забезпечення доступної та надійної енергії для всіх наших громадян», - зазначив Ярослав Демченков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ