Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування – аналітики пояснюють, як це працюватиме.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат для дітей, позбавлених батьківського піклування. Вона передбачає, що матеріальну допомогу отримають діти, які тимчасово перебувають у сім'ях родичів або знайомих, прийомних родинах або в дитячих будинках сімейного типу. Документ набрав чинності 22 березня 2024 року.

У Центрі спільних дій пояснили, якими будуть виплати й що треба зробити, щоб їх отримати.

Виплати в межах державної програми “Дитина не одна” у 2024 році становитимуть:

  • для дітей до 6 років – 6407 гривень;
  • для дітей від 6 до 18 років – 7990 гривень;
  • для дітей з інвалідністю до 6 років – 8970 гривень;
  • для дітей з інвалідністю від 6 до 18 років – 11186 гривень.

Заяву про призначення виплати можна подати до органів соціального захисту населення, ЦНАПу або виконавчих органів територіальних громад протягом 6 місяців після влаштування дитини в сім’ю. Грошову допомогу з державного бюджету призначають на строк влаштування дитини в сім’ю.

Керівниця відділу аналітики Центру спільних дій Оксана Заболотна підкреслює, що таке рішення уряду посилює соціальний захист дітей, позбавлених батьківського піклування. “Виплати допоможуть забезпечити базові потреби дітей, позбавлених батьківського піклування. Постанова також зменшуватиме фінансове навантаження на опікунів, які тимчасово беруть на себе догляд за цими дітьми”, – коментує аналітикиня.

Щоб отримати фінансову підтримку, сімʼї мають постійно проживати в Україні та на підконтрольній території. На дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, допомога не виплачується.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ