Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд призупинив бронювання працівників: що не так з критичністю підприємств

Кабінет Міністрів України тимчасово призупинив процедуру бронювання від мобілізації та визначення критично важливих підприємств до 15 листопада 2024 року. Про це стало відомо з протоколу засідання уряду №103 від 8 жовтня. Причина – необхідність проведення аудиту раніше ухвалених рішень.
Максим Козицький

За дорученням уряду, Мінекономіки спільно з Міноборони мають розробити новий порядок перевірки обґрунтованості надання підприємствам статусу критично важливих. Також планується запровадити механізм анулювання відстрочок від призову у випадках необґрунтованого бронювання.

Як зазначає голова Львівської ОВА Максим Козицький, основна проблема полягає не в кількості підприємств, які отримали статус критичності, а в самих критеріях їх визначення. За його словами, чинна постанова КМУ №76 від 27 січня 2023 року має суттєві недоліки.

"Навіть підприємство із двома працівниками із заробітною платою 14000 грн має право отримати статус критичності, якщо воно здійснює міжнародні перевезення. Достатньо лише відповідати двом простим критеріям – не мати заборгованості зі сплати ЄСВ та платити зарплату вищу за середню по регіону за IV квартал 2021 року", – пояснює Козицький.

Водночас існуюча система бронювання мала і позитивний вплив на економіку регіону. За даними ДПС, середня заробітна плата у Львівській області зросла з 15 306 грн у грудні 2023 року до 18 026 грн у червні 2024 року. Також вдалося зупинити тенденцію до зменшення кількості найманих працівників.

Важливість легалізації заробітних плат підтверджується тим, що 73% дохідної частини обласного бюджету складає податок на доходи фізичних осіб. За 9 місяців 2024 року до обласного бюджету надійшло 2,67 млрд грн ПДФО, що на 500 млн грн більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З цих коштів 830 млн грн було спрямовано на оборонні видатки.

Львівська ОВА протягом 2023-2024 років чотири рази зверталася до уряду щодо необхідності внесення змін до постанови про критичність підприємств. На думку очільника області, без конкретизації критеріїв та можливого підвищення їх рівня, проведення аудиту не забезпечить справедливого балансу між потребами мобілізації та збереженням економіки.

"Згадуючи слова Президента України Володимира Зеленського про те, що для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків, ми повинні знайти баланс між справедливою мобілізацію і збереженням економіки. Важливо це робити без емоцій в правовому полі", - підсумував Максим Козицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ