Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд Великобританії виступив проти наскрізного шифрування у WhatsApp

Британський міністр внутрішніх справ Ембер Радд (Amber Rudd) розкритикувала функцію наскрізного шифрування у месенджерах, - Media Sapiens.

За її словами, уряд має переконатися, що організації, такі як WhatsApp, не пропонують терористам захищене місце для спілкування один з одним. Причиною для критики став нещодавній теракт у Лондоні, під час якого терорист на позашляховику збивав перехожих на Вестмінстерському мосту та напав з ножем на працівників поліції, які спробували його зупинити. Загинуло п'ять осіб включно з терористом, ще сорок осіб було поранено. Згідно з даними поліції, терорист за кілька хвилин до початку атаки користувався додатком WhatsApp.

Міністр переконана, що ситуація, коли уряди не здатні читати повідомлення в додатках з наскрізним шифруванням, є «абсолютно неприйнятною».  «У терористів не має бути місця, де вони в змозі заховатися», - сказала вона.

Заяву Ембер Радд розкритикували експерти з кібербезпеки. Організація Open Rights Group, яка відстоює приватність користувачів в інтернеті, вважає, що запровадження лазівок для урядів у зашифровані додатки зробить мільйони людей менш захищеними в інтернеті. 

Наскрізне шифрування (end-to-end encryption) передбачає, що повідомлення шифрується при відправці одним користувачем і розшифровується при отриманні його іншим. Таким чином, навіть якщо правоохоронні органи надішлють в компанію-месенджер запит на розкриття даних. вони не зможуть їх отримати. Месенджер Whatsapp використовує той тип шифрування, коли він лише фіксує, коли і з ким користувач спілкувався, але не знає змісту повідомлень. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала WhatsApp та Facebook Messenger найбільш захищеними месенджерами.

Колишній керівник відділу кібербезпеки Міністерства оборони Великобританії генерал-майор Джонатан Шоу в свою чергу заявив, що уряд має опортуністичні мотиви і намагається «використати момент» для отримання поступок з боку технологічних компаній. 

За даними The Verge, Ембер Радд зустрінеться з представниками технологічних компаній цього тижня, включно з WhatsApp і Facebook. Видання також нагадало подібний кейс у 2015 році, коли влада США вимагала від Apple розшифрувала заблокований смартфон стрілка з Сан-Бернардіно.

Також у Бразилії регулярно блокується робота WhatsApp через відмову компанії співпрацювати із поліцією під час проведення розслідувань злочинів.

Media Sapiens
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ