Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Уряд затвердив кандидатури членів Наглядової ради «Укрзалізниці»

Кабінет Міністрів України, на засіданні 20 червня, затвердив кандидатури членів Наглядової ради ПАТ «Укрзалізниця», внесені Міністром Кабінету Міністрів України Олександром Саєнком. Про це повідомив Урядовий портал.

Представляючи на засіданні Уряду кандидатури, Міністр зазначив, що вони були відібрані Комітетом з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств після вивчення великої кількості кандидатур управлінців із США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Австрії, Литви та України.

«Серед них найкращі менеджери, які мали успішний досвід роботи в таких організаціях, як Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міністерство транспорту США, ВНР Billiton, Kernel, Deutsche Bahn, Cargill. Комітет в першу чергу розглядав кандидатури осіб, які досягли значного зростання виробничих та економічних показників підприємств та організацій, в яких вони працювали», - сказав Олександр Саєнко.

Міністр наголосив, що практика залучення незалежних членів у наглядові ради державних підприємств не є українським ноу-хау, а загальноприйнятою практикою передових європейських країн та країн Північної Америки, яка довела свою ефективність і базується на принципах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Завдяки такій практиці свого часу в європейських країнах було досягнуто значного економічного зростання та зміцнення системи управління, а також покращення виробничих показників державних підприємств.

Олександр Саєнко повідомив, що до складу Наглядової ради «Укрзалізниці» в якості незалежних членів увійшли: Андерс Ослунд - старший член Атлантичної ради США та член ради East Capital, з багаторічним досвідом роботи головою правління Bank of Finland Inst. of Transition, який також є професором Школи дипломатичної служби Едмунда А. Волша; Шевкі Аджунер - відомий європейський фінансист з багаторічним досвідом управління у різних сферах, який протягом останніх п'яти років очолював представництво ЄБРР в Україні. Під його головуванням було реалізовано значну кількість інфраструктурних та енергетичних проектів в Україні; Крістіан Кун, один з кращих європейських управлінців у сфері інфраструктури та залізничного транспорту, який є членом Наглядової ради Литовських залізниць, членом Ради директорів Казахстанської залізниці. Він має багаторічний досвід роботи на керівних посадах в Deutsche Bahn AG – одній з найбільших залізничних компаній ЄС, де досяг істотних економічних показників.

Також в якості незалежного члена Наглядової ради «Укрзалізниці» затверджений Матьє Андреас, відомий у ЄС управлінець з багаторічним досвідом роботи на посадах віце-президента, фінансового директора, старшого радника в одній з найпотужніших нафтових компаній Європи - OMV AG (Австрія).

Окрім того, в якості членів Наглядової ради - представників держави - затверджені наступні кандидати: Даніель Білак, який є директором Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest, має багаторічний досвід управління інвестиційними проектами, зокрема як партнер відомої компанії CMS Cameron McKenna (США), а також досвід проект-менеджменту Програми розвитку ООН.

Також до переліку кандидатів увійшов Іван Юрик –  фахівець з багаторічним досвідом проектного менеджменту інвестиційних проектів, зокрема на посаді голови представництва Blackstone в Україні, а також досвідом в урядовому секторі на посаді керівника.

Наступним є Костянтин Мар'євич – діючий керівник служби Віце-прем'єр-міністра України, член Наглядової ради ПАТ «Магістральні газопроводи України». Має досвід роботи на керівних посадах в Управлінні справами апарату Верховної Ради України, Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Крім того, Комітет погодив критерії відбору членів Наглядової ради ще одного стратегічного підприємства – ПАТ «Укрпошта» - і незабаром почне відбір кандидатур.

«Ми очікуємо від запропонованих Комітетом членів Наглядової ради незаангажований якісний підхід, що ґрунтується на їх багаторічному успішному досвіді в сфері управління. Основним нашим критерієм буде швидкий економічний ріст державних підприємств та викорінення корупції. Державні підприємства, які залишаються у власності держави, повинні працювати згідно з міжнародними стандартами, демонструвати якісний ріст та приносити прибуток», - сказав Олександр Саєнко.

Довідка.

Минулої весни відбулося переформатування Комітету з питань призначень керівників особливо важливих для економіки підприємств з метою вдосконалення його роботи, забезпечення нової якості рішень. До складу Комітету увійшли представники Європейського банку реконструкції  та розвитку, Міжнародного валютного фонду, Міжнародної фінансової корпорації, що дозволило забезпечити професійний та неупереджений підхід щодо відбору членів наглядових рад державних підприємств. До процесу відбору також залучена відома рекрутингова компанія Odgers Berndtson, що була відібрана на прозорому конкурсі.

Згідно з Порядком проведення відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженим постановою Уряду №777, Міністр Кабінету Міністрів подає до КМУ проект відповідного рішення про оголошення відбору керівника особливо важливого для економіки підприємства. Крім того, Міністр Кабінету Міністрів керує організаційним, інформаційним, матеріально-технічним забезпеченням діяльності комітету з призначення та комісії з відбору, а також безпосередньо є членом Комітету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ