Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд затвердив Порядок функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

Порядок затверджений Постановою №930 від 1 вересня. Це надзвичайно важливий документ, який має нарешті навести лад із функціонуванням місць компактного проживання переселенців.

На зустрічах з представниками влади ми неодноразово наголошували на необхідності подібного документу. Важко в це повірити, але за всі 9 років з часу появи перших місць компактного поселення переселенців це - перший подібний документ. 

Затверджений порядок визначає, де саме можуть облаштовуватись місця тимчасового проживання, запроваджує регулярний моніторинг стану, облаштування, кількості мешканців та вільних ліжко-місць у місцях тимчасового проживання. Важливо, що до проведення такого моніторингу можуть залучатись представники громадських організацій.  Також вводиться перелік мінімальних вимог для місць тимчасового проживання. Наприклад, зазначено що температура в приміщеннях місць тимчасового проживання підтримується відповідно до сезону, але в межах 18—25°C. Також не допускається облаштування більше чотирьох ліжко-місць в одному приміщенні. 

“Це перший крок, і дуже важливий. Ми розуміли, що важко врахувати всі вимоги, і обставини, але все ж таки вирішили, що треба починати. Попереду - імплементація, моніторинг виконання постанови на місцях, і, можливо, подальше вдосконалення документу, враховуючи аспекти його практичної реалізації. Ми вдячні партнерам, Мінреінтеграції та Офісу Омбудсмана за те, що нарешті прийнято мінімальні стандарти для місць компактного проживання та сподіваємось на подальшу співпрацю задля покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб”, - Тетяна Дурнєва, голова Правління ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», експертка з адвокації.

Протягом шести місяців обласні державні адміністрації (військові адміністрації) мають привести житлові умови в місцях тимчасового проживання у відповідність з вимогами постанови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ