Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Усе нікчемне": ПЦУ вигнала Філарета

ПЦУ вигнала Філарета зі свого синоду за порушення канонічного порядку в церкві. Філарет ігнорував засідання Синоду ПЦУ попри письмові запрошення і самоізолювався.
Патріарх Філарет.

Як пише Zaxid.net, на засіданні Священного синоду Православної церкви України (ПЦУ) у вівторок, 4 лютого, розглядали дії почесного патріарха Філарета, які порушують канонічний та статутний порядок у церкві. На цьому засіданні члени синоду зупинили повноваження Філарета як члена Священного Синоду.

«Враховуючи, що почесний патріарх Філарет втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією, не подав лист на ім’я предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, зі зверненням до Священного синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній церкві України, як це було визначено у п. 4 журналу №30 засідання Священного синоду від 24 червня 2019 року – встановити, що почесний патріарх Філарет з 24 червня 2019 року є архієреєм Православної церкви України на спокої», – сказано у рішенні синоду ПЦУ.

Крім того, «враховуючи все вищезазначене, а також відсутність на шести засіданнях Священного синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного синоду попри письмове запрошення – зупинити повноваження почесного патріарха Філарета як члена Священного синоду».

Також на засіданні синод констатував, що Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії, тобто висвячення. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, «зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне».

На засіданні також було вирішено нагадати Почесному Патріарху Філарету і його оточенню про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.

Нагадаємо, що ПЦУ була утворена на Об’єднавчому соборі українських православних церков на базі Української православної церкви Київського патріархату, якою керував Філарет, та Української автокефальної православної церкви. У процесі об’єднання ці церкви самороспустилися. Але у червні 2019 року, після кількамісячного бунту проти ПЦУ та її предстоятеля митрополита Епіфанія, Філарет відродив УПЦ КП і з того часу заперечує його ліквідацію. Філарет навіть відкликав свій підпис під постановою про саморозпуск УПЦ КП на Об’єднавчому соборі. Тепер УПЦ КП називає Об’єднавчий собор «так званим».


https://zaxid.net/news/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ