Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Усі країни-члени НАТО ратифікували заявку Фінляндії на вступ до Альянсу

Заявку Фінляндії на вступ до НАТО ратифікували всі члени Північноатлантичного альянсу.
Фото: Helsinki Times

Про це повідомила прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін.

"Заявку Фінляндії наразі ратифікували всі члени, і ми приєднаємося до НАТО. Дякуємо всім країнам за підтримку. Як союзники, ми будемо надавати та отримувати безпеку. Будемо захищати один одного", написала Санна Марін.

Вона додала, що Фінляндія також підтримує Швецію та її заявку на вступ до НАТО. Раніше Марін зазначала, що приєднання двох північноєвропейських країн є спільним інтересом усіх членів альянсу.

Нагадаємо, 30 березня законопроєкт про схвалення протоколу вступу Фінляндії в НАТО був прийнятий Генеральною асамблеєю Великих національних зборів (парламенту) Туреччини. Раніше, 27 березня, парламент Угорщини ратифікував заявку Фінляндії щодо вступу в Північноатлантичний Альянс.

23 березня президент Фінляндії Саулі Нііністьо підписав закони про членство країни в НАТО.

Фінляндія і Швеція подали офіційні заявки на приєднання до НАТО у травні 2022 року, незабаром після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Заявку Швеції досі не ратифікували Туреччина та Угорщина. Анкара виступає проти вступу Швеції через надання притулку членам Робочої партії Курдистану (РПК), яку Анкара та її західні союзники вважають терористами. Відносини погіршилися через акцію протесту в січні біля посольства Туреччини в Стокгольмі, учасники якої спалили Коран. Уряд Швеції заявив, що серйозно ставиться до звинувачень Туреччини, але додав, що є деякі вимоги, такі як екстрадиція людей, яких Туреччина вважає шкідливими, які вона не може виконати. 

Угорщина затримує прийом Швеції через “невдоволення” критикою Стокгольма політики прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ