Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Будинку архітектора відкриється виставка про утопічний повоєнний Львів

Наприкінці жовтня у львівському Будинку архітектора (Порохова вежа) відкриється виставка під назвою "Metropolis: утопії минулого про місто майбутнього". Подія знаменуватиме створення у Львові Центру архітектури, дизайну та урбаністики.

Анонс виставки "Metropolis: утопії минулого про місто майбутнього" у Будинку архітектора. Фото: Гал-інфо

Про це сьогодні, 1 жовтня, під час прес-конференції повідомив голова правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдан Гой, передає кореспондентка Гал-інфо.

За його словами, проект виставки став переможцем грантової програми Культурного фонду України. Львівська спілка архітекторів вже підписала договір з Міністерством культури щодо початку реалізаціі цього мистецького проекту.

"Ми брали участь у великому грантовому конкурсі Культурного фонду України, де, окрім нас, було понад 600 інших претендентів. Наш проект, який ми розробили спільно з галереєю "Я" Павла Гудімова, зайняв 77 місце. Таким чином, ми увійшли в сотню кращих проектів, які будуть реалізовані за підтримки Фонду", - розповів Богдан Гой.

Голова правління ЛооНСАУ також додав, що майбутня виставка відкриє для мешканців та гостей міста утопічні архітектурні проекти, які планували, але так і не реалізували у Львові.

"На виставці представимо утопічні проекти, які передбачались в межах повоєнної реконструкції міста і розроблялись ще в 40-і роки. Тоді планували забудову так званої "корони Львова" на Цитаделі, а також хотіли встановити гігантський пам'ятник Леніну на Високому Замку. Також представимо проект "Львів - порт п'яти морів", який полягав у тому, щоб поєднати Балтійське і Чорне моря каналом, що проходив би через Львів. Ну і звісно покожемо ще один відомий проект, який вже перетворився на мем, - це Львівський метрополітен", - анонсував Богдан Гой. 

Керівник Львівської спілки архітекторів також розповів, що окремим розділом виставки будуть проекти, присвячені повоєнній реконструкції Хрещатика і Києва загалом. До слова, "Metropolis" вже був експонований як спецпроект на столичному Книжковому арсеналі. 

"Наша виставка стане першим кроком на шляху до перетворення львівського Будинку архітектора у повноцінний міський Центр архітектури, дизайну та урбаністики. Цей рік ми витратили на пошуки різних організаційних та концептуальних форм. Ми хочемо, щоб цей будинок став Будинком архітектури не тільки для архітекторів, але й для мешканців та гостей міста", - підсумував голова правління ЛооНСАУ. 

Додамо, з нагоди Всесвітнього дня архітектури, який відзначають сьогодні, 1 жовтня, а також у зв'язку з тим, що правління Львівської спілки архітекторів оновилось рік тому, учасники розповіли про здобутки організації, зокрема про фестиваль "Вежа", організований до Всеукраїнського дня архітектора, про літню школу у Свіржському замку та інші заходи. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ