Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В будинку вчителя у Львові можуть розмістити обласну Малу академію наук

Будинок вчителя має представити план розвитку установи та розглянути можливість надання приміщення для обласної Малої академії наук. Про це повідомили в ЛОР.

Постійна комісія з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради 23 жовтня в межах виїзного засідання ознайомились з роботою комунальних закладів “Будинок вчителя” та “Львівська медична академія імені Андрея Крупинського”.

Члени комісії Парасковія Дворянин, Звенислава Мамчур та Іван Стецькович  у “Будинку вчителя» оглянули хід ремонтних робіт, проведених у прилеглому приміщенні, а також в самому будинку-пам'ятці архітектури. У Будинку вчителя відремонтовано аварійний дах, встановлено нові ринви та стічні труби, ліквідовані дощові затікання, прочищено і вдосконалено систему опалення.

Як розповів директор Будинку вчителі  Володимир Парубій, потребує ремонту і заміни освітлення бібліотека, яка знаходиться на першому поверсі. Через аварійність стелі та загрозу падіння тинькування від початку року не працює Дзеркальна зала на другому поверсі. Раніше у ній проводили заняття дитячі й дорослі танцювальні гуртки.

В одній з кімнат другого поверху діє обласна виставка-конкурс серед освітян “Мамина світлиця”. Захід популяризує майстерність учителів із народного промислу. В експозиції зібрано 60 рушників, які передали освітяни Львова та області. На другому поверсі є актовий зал. У цьому приміщенні проходять заходи для вчителів, а також організовує вистави Польський Народний Театр, якому уже понад 60 років.

Декілька кімнат на третьому поверсі використовує Львівська обласна Мала академія наук. Ці кімнати відремонтовані й знаходяться у належному технічному стані. Однак, як зазначила директор академії Іванна Бородчук, для належного проведення занять з дітьми бракує місця. З цим питанням вони неодноразово зверталися до керівництва Будинку вчителя і до різних органів влади. “Дайте нам можливість збільшити приміщення для Малої академії наук”, – звернулась до депутатів керівник Львівської МАН.

Депутати також відвідали Львівську медичну академію імені Андрея Крупинського. Про роботу академії розповів ректор, доктор медичних наук, професор Юрій Кривко.

Сьогодні в найстарішому медичному закладі України (у 2023 році академія відсвяткувала 250-річчя) навчаються 1300 студентів з усієї України, а також іноземці. Академія є закладом вищої освіти другого освітнього рівня, який готує магістрів, бакалаврів, фахових молодших бакалаврів, молодших спеціалістів.

Академія впровадила інклюзивну освіту, відкриває нові спеціальності, серед яких є фармація, терапія і реабілітація. У цьому напрямку Академія активно співпрацює з реабілітаційним центром “Галичина”. Актуальні напрямки – медсестринство, реабілітація, протезування та ортезування, масаж. Найбільш популярна спеціальність – технологія медичної діагностики та лікування.

“Ми є провідним закладом України, – каже ректор. – Багато приватних закладів нашого напрямку закрилося, а ми активно розвиваємося”. 

Юрій Кривко зазначив, що академія потребує нових приміщень необхідних для облаштування клініки. Є необхідність проведення робіт з енергоощадження, зокрема заміни котельні та вікон.

Академія налагодила довгострокові проєкти співпраці з Німеччиною і Швейцарією. Студенти проходять практику за кордоном, навчаються англійської та німецької мови. Депутати познайомились з роботою сучасного Центру медичної симуляції. Тут студенти відпрацьовують практичні фахові навички з терапевтичного напряму, тактичної медицини, хірургічного напряму, з надзвичайних станів, акушерства.

За результатами виїзного засідання комісії депутати вирішили звернутися до Будинку Вчителя і департаменту освіти і науки ОВА з пропозиціями напрацювати проєкти розвитку установи. Також спільно з медичною комісією вирішено провести засідання щодо запиту Львівської медичної академії про потребу нового приміщення для облаштування клініки.

“Наша комісія має добру традицію - перед тим, як ухвалювати рішення, поїхати і подивитися, яка реальність цієї проблеми. Тому виїзні засідання - це можливість побачити, як працюють наші обласні структури. Окрім того, часто є запит про допомогу - як от сьогодні - від Малої Академії наук щодо пошуку нових приміщень, бо в тій тісняві, в якій вони працюють зараз, їм не так просто. А це важлива структура для перспективи наших школярів. А от стан Будинку вчителя, відверто кажучи нас вразив. Негайно треба вирішити – що ми можемо першочергово зробити, аби нам усім не було соромно. Натомість рівень господарювання в Медичній Академії приємно здивував – якість навчання, розуміння керівником перспективи, злагодженість команди власне і свідчать, що кадровий потенціал і якісне управління закладом і творять успіх установи”, – зазначила заступник голови комісії Парасковія Дворянин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ