Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Івано-Франківську зросте вартість проїзду в громадському транспорті

З 12 липня в Івано-Франківську зросте вартість проїзду в комунальному та приватному транспорті. Про це повідомили під час засідання виконавчого комітету міської ради.
фото - Укрінформ

Про це інформує Суспільне.

Начальник управління транспорту міськради Андрій Гіглюк розповів, що пасажирам, які користуються послугами КП "Електроавтотранс" доведеться платити 10 гривень за одну поїздку. Зі знижкою проїхати у комунальних автобусах можна, оплативши проїзд банківською безконтактною карткою, SMS-квитком чи додатком EasyWallet. Тоді пасажири матимуть знижку 20 %, а проїзд коштуватиме 8 гривень. Якщо проїзд оплатити транспортною карткою "Галка", люди отримають знижку 40 % — 6 гривень. Також у цьому випадку діятиме безоплатна пересадка впродовж 30 хвилин з моменту першої валідації. Якщо проїзд оплачувати студентською карткою "Галка" — 50 %, а фактичний тариф становитиме 5 гривень.

За словами Андрія Гіглюка, нова вартість проїзду є аргументованою.

"В нас на обслуговуванні є 61 автобус. Буде ще 7 автобусів турецьких середнього класу. Вартість витрат пального у них є у півтора раза більшою, ніж в автобусах "Богдан", які є малого класу. В цих автобусах кількість сидячих місць від 27 до 29, загальна кількість – 96-102 пасажири. Тому витрати більші", — пояснює Гіглюк.

Окрім того, 30 % автобусів обладнані кондиціонерами, тому витрати паливно-мастильних матеріалів більші. У водіїв комунальних автобусів також вища зарплата, аніж у приватних перевізників.

"Є норма 2-2,5 водія на один автобус, щоб виконувати норму перевезення пасажирів. Тому витрати є суттєві, постійно ведеться облік і контроль", — додав Андрій Гіглюк.

Безкоштовний проїзд можливий за наявності картки "Галка пільгова", "Галка учнівська" або посвідчення ветеранів війни, постраждалих у Чорнобильській катастрофі чи людей з інвалідністю.

Міський голова Руслан Марцінків каже, що навіть збільшена вартість проїзду не покриває усіх витрат. Щоб економити, міський голова радить франківцям купляти картку "Галка".

"Ми стимулюємо карткою, бо ці гроші надходять у бюджет. І ми тільки через обслуговування картою збільшили доходи на 40 %. Кожен четвертий у місті користується карткою", — сказав Руслан Марцінків.

В автобусах приватних перевізників вартість проїзду коштуватиме 8 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ