Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В коледжі імені І.Труша відкрили майстерні з реставрації каменю

В комунальному закладі ЛОР Львівському фаховому коледжі декоративного й ужиткового мистецтва ім. І. Труша 15 листопада відбулося урочисте відкриття майстерень з реставрації кам'яної скульптури. Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

Участь в урочистостях взяли викладачі та студенти коледжу, представники німецько-українського модельного проєкту із впровадження ремісничого каменярського навчання в академічну освіту скульптора, а також депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька та Святослав Шеремета.

“Майстерні з реставрації каменю і кам'яної скульптури дуже потрібні в наших регіонах, де багато замків і фортець. Радіємо, що ця спеціальність є у нас і вже кілька років ми навчаємо цього фаху студентів”, – зазначила директорка коледжу Ольга Коцовська.

Майстерні постали на місці колишніх гаражів. Приміщення капітально відремонтували, встановили опалення та енергоощадні вікна, меблі, завезли обладнання та інструменти. Допомогли реставраторам німецькі партнери та колеги з інших відділів.

“Було складно фізично та емоційно, але ми справились і дуже задоволені, що маємо хороші результати. Сподіваємось на подальшу співпрацю з німецькими колегами. Планів багато. Будемо зі студентами організовувати поїздки й екскурсії, зацікавлювати молодь обирати фах реставратора каменю. В цей час ця професія буде особливо важливою і необхідною”, – розповіла голова циклової комісії відділу “Реставрація творів мистецтва з каменю” коледжу Ольга Мамчур.

Представник німецької сторони проєкту Олег Павлюк вручив фахівцям коледжу сертифікати про проходження тритижневого семінару з підвищення кваліфікації за спеціальністю каменяр-реставратор згідно з західноєвропейськими стандартами. Цього року в рамках семінару львів'яни взяли участь в реставрації вагнерівської фігури на найбільшому парковому цвинтарі німецького Ляйпцига – Зюдфрідгофі.

“Коледжу дуже бракує аудиторій і приміщень. За ініціативи директора і з допомогою викладачів та німецького фонду, зі старих гаражів у коледжі зробили аудиторії для відділу “Реставрація творів мистецтва з каменю”. Фахівців з реставрації каменю дуже бракує. А студенти й випускники відділу вже працюють на об'єктах Львова. Коледжу також допомогли благодійні організації, з якими співпрацює директор комунального Історико-краєзнавчого музею у Винниках Ігор Тимець”, – зазначила депутатка і викладачка коледжу Соломія Риботицька.

На зустрічі з колективом коледжу, голова постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета вручив викладачам, працівникам і керівництву навчального закладу почесні відзнаки та подяки Львівської обласної ради.

“Бажаю вам творчої наснаги, нових здобутків і виховання нової генерації видатних українських митців”, – зазначив Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ