Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В країні є ознаки революційної ситуації, - політолог

Прогнози експертів, що українці не готові до другого майдану - це було намагання видати бажане за дійне. Таку думку сьогодні, 25 листопада, в коментарі Гал-інфо висловив політолог Юрій Шведа.

За його словами, думку про те, що українці не готова до акцій протесту часто поширювали політологи, наближені до влади.

«Соціологічні дослідження свідчать про високий рівень соціальної напруги та несприйняття влади. Рано чи пізно це мало вибухнути. Мова і раніше йшла про певні приводи. Ми вже мали податковий майдан, акції протесту щодо подій у Врадіївці. Це були перші іскри невдоволення, які мали локальний характер. Але тепер проблема євроінтеграції торкається кожного українця. Людей на майдани міст вивело брутальна поведінка влади з людьми, нехтування їхньою думкою. Суспільство показало, що готове до радикальних дій», - зазначив політолог.

Він пояснив, що ситуацію в Україні можна охарактеризувати як революційну.

«Можна говорити про певну революційну ситуацію, яка складається з певних об’єктивних та суб’єктивних моментів. В суспільстві залишилися нерозв’язані проблеми з Помаранчевої революції 2004 року. Весь негативізм щодо всіх владних інститутів зберігається  в країні. Люди декларують «за» Європі та «ні» владі. Однак для успішного завершення потрібен і суб’єктивний фактор – готовність політичних сил опанувати ці настрої. Спостерігаючи за ситуацією в країні, стає зрозуміло, що політичні сили є заскоченими зненацька цими подіями. Незважаючи на численні акції на зразок «Повстань, Україно!» опозиційні політики виявились неготовими, коли Україна все ж повстала і у цьому величезна проблема», - додав політолог.

За словами Юрія Шведи, ініціатива громадськості, що акції повинні проходити без партійної символіки є правильною.

«Мене здивувало, коли спостерігаючи за мітингом у Києві, бачиш, що акція перетворилася на партійну пропаганду та рекламу кандидатів у президенти на 2015 рік», - сказав Юрій Шведа.

На запитання Гал-інфо, чи потрібен євромайдану лідер, він відповів: «Таким лідером продовжує залишатися Юлія Тимошенко як найяскравіший та найхаризматичніший лідер. Інші політики так і не змогли продемонструвати свою готовність іти до кінця та воювати з владою. Тому всі вони намагаються цей образ, харизму Тимошенко проектувати на себе, але навряд чи всі вони готові до боротьби з Януковичем».

Юрій Шведа також зауважив, що нині саме суспільні настрої корегують поведінку політичних лідерів.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ