Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ЛОДА обговорили питання державотворчої ролі української мови

Сформувати остаточні зміни та доопрацювання до Програми у департаменті освіти і науки планують упродовж десяти днів.
Фото - ЛОДА

Сьогодні, 9 лютого, у Львівській ОВА обговорили пропозиції щодо вдосконалення Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023-2026 роки.

Нагадаємо, що розробили Програму у департаменті освіти і науки у співпраці з департаментом комунікацій та внутрішньої політики і департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА.

До обговорення долучилися представники педагогічних навчальних закладів, бібліотек, Малої академії наук, установ творчості молоді, громадських організацій і студентського самоврядування, а також керівники відповідних департаментів обласної адміністрації, зокрема, директор департаменту освіти та науки Олег Паска та заступниця директорки департаменту з питань культури, національностей та релігій Тетяна Плугатор.

Як зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, головним завданням Програми є забезпечити більше можливостей для вивчення і вдосконалення своїх знань з української мови на Львівщині, і водночас створенню умов, які сприятимуть заохоченню до переходу на українську мову російськомовних жителів області.

Цілі Програми:

- Зміцнити державний статус української мови;
- Покращити якість викладання української мови;
- Сприяння вільному володінню українською мовою;
- Консолідувати громадян України, які зараз проживають на Львівщині, на основі визнання цінності української мови та культури.

Заходи, які передбачає Програма:

- Проведення обласних конкурсів та тематичного літнього табору; 
- Запуск тематичної інформаційної кампанії у соцмережах;
- Видання словника найбільш вживаних слів іншомовного походження;
- Організація курсів ділової української мови;
- Видання навчально-методичної літератури та ін.

Під час зустрічі представники освітніх установ обговорили пропозиції щодо вдосконалення програми та її реалізації. Сформувати остаточні зміни до Програми у департаменті освіти та науки планують упродовж десяти днів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ