Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В медустанові Львівської облради порушують права підопічних з інвалідністю

Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана
1/3
Офіс Омбудсмана повторно перевірив Судововишнянський психоневрологічний інтернат на дотримання протиепідемічних заходів. Про це Гал-інфо повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.

Відбулась повторна перевірка Судововишнянського психоневрологічного інтернату з метою вивчення стану дотримання прав підопічних та забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, де серед персоналу установи підтверджено один випадок коронавірусної хвороби та 22 працівники уже перехворіли чи досі хворіють на запалення легень.

"Підопічні доглянуті та підстрижені, охоче спілкувалися з моніторинговою групою, в тому числі наодинці, що свідчить про позитивну атмосферу у закладі. Мешканці задоволені збалансованим харчування. Однак були скарги, зокрема на порушення права на контакти із зовнішнім світом. Оскільки на час карантину побачення заборонені, частина підопічних кілька місяців не мають жодного контакту зі своїми родинами. Лише ті підопічні, які мають особисті мобільні телефони, мають змогу вільно ними користуватися", - йдеться у повідомленні. 

Моніторингова група також зафіксувала неналежні умови проживання підопічних закладу, зокрема суттєву проблему із водопостачанням. На території закладу розміщена свердловина, з якої відбувається викачування води не більше 300 л на годину. Цього об’єму очевидно недостатньо для такої великої кількості підопічних закладу, персоналу, приготування їжі, миття приміщень, прання та інших потреб. На час моніторингового візиту у закладі взагалі не було води – не було можливості ні помити руки, ні змити воду у туалеті. 

"Порушуються в установі та права підопічних з інвалідністю: приміщення установи не пристосоване для їхнього проживання, у туалетах та ванних кімнатах відсутні спеціальні пристосування. Багатофункціональні ванни для реабілітації підопічних наявні, але не використовуються за призначенням. Ліжка у кімнатах часто розміщені впритул одне до одного, у багатьох кімнатах відсутні приліжкові тумбочки та шафи для зберігання власних речей. Хоч у коридорах і розміщені кулери з питною водою, але відсутній посуд, в який можна набрати воду для пиття",- зазначили в Офісі Омбудсмана. 

Монітори також з'ясували, що на час карантину керівництвом закладу з незрозумілих причин заборонені передачі, однак після бесіди з моніторинговою групою керівництво установи запевнило, що передачі та посилки будуть прийматися. 

"У закладі досить посередньо здійснюється комплекс протиепідемічних заходів, покликаних перешкодити потраплянню на його територію коронавірусної хвороби. Моніторингова група без жодних перешкод потрапила на територію закладу. При вході відсутні дезкилимки, дезрозчини для обробки рук, інформація щодо карантинних заходів для відвідувачів та персоналу. Хоча заклад у достатній кількості забезпечений засобами індивідуального захисту, персонал не повною мірою їх використовує. Зі слів персоналу проводиться щоденна – не менше трьох разів на день – дезінфекційна обробка приміщень, однак графіки прибирання та провітрювання відсутні. У підопічних відсутні засоби індивідуального захисту. Заклад не забезпечено швидкими тестами на SARS-CoV-2 та відсутній затверджений алгоритм дій (клінічний маршрут пацієнта) у разі виникнення підозри на наявність в окремої особи коронавірусу COVID-19. Відсутня спеціальна процедура утилізації медичних відходів, у тому числі використаних засобів індивідуального захисту", - повідомили у правозахисній інституції. 

Нагадаємо, "Судововишнянський психоневрологічний інтернат" є комунальним закладом Львівської обласної ради. За результатом моніторингового візиту готується звіт та відповідні листи реагування до Львівської обласної ради та адміністрації закладу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ