Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

В Одесі відбулася презентація збірника спогадів про Майдан

5 березня 2019 року в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. С. Грушевського пройшов захід за участі учасників Революції Гідності, де було представлено книгу «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Про це інформує прес-служба УІНП.

Координатор регіональних записів проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Тетяна Привалко відзначила, що презентація проходить у дні, коли п’ять років тому в Одесі відбувалися знакові події, пов’язані зі спробою вивісити російський прапор на будівлі Одеської ОДА. Прикметно також, що приблизно в цей час Інститутом було розпочато великий проект «Майдан: усна історія», завдання якого полягало у фіксації свідчень очевидців та учасників масових протестних акцій зими 2013-2014 років.

За п’ять років існування проекту зібрано 1250 інтерв’ю, які складають окрему тематичну архівну колекцію. На основі цих інтерв’ю УІНП видав серію спогадів «Майдан від першої особи». Випуск про регіональні події Революції є третім у цій серії. Тетяна розповіла про роботу над випуском, яка тривала 2,5 роки і об’єднала 120 осіб: науковців, студентів, архівних та музейних працівників, громадських активістів.

Модерував презентацію керівник ГО «Європейський інститут соціальних комунікацій», член бюро Пiвденно-Українського відділення Соціологічної асоціації України Олександр Доброер. Записані ним в Одесі інтерв’ю увійшли до відповідного розділу збірника. Олександр запропонував оповідачам, присутнім на презентації, поділитися найпам’ятнішими спогадами а також розказати, як Майдан позначився на теперішній їхній діяльності, яке значення мають ті події для них.

Олександр Доброер і Тетяна Привалко

Віра Грузова пригадала, що в часи Майдану їй не було страшно виходити на протест. Тоді сформувалася команда активістів, які разом проводили багато креативних акцій. Із дорослішанням, за її словами, події п’ятирічної давнини сприймаються вже переосмисленими. І добре, що спогади були записані тоді, коли ще все пам’яталося в деталях і не мало нашарування стереотипів.

Віра Грузова

Олексій Чорний розповів, що для нього Майдан розпочався з 2009 року, коли він разом з іншими активістами, через організацію патріотичних акцій, поступово долали стереотип, що Одеса – російське місто. Влітку 2013 року в місті утворилася коаліція «Генеральний протест», до якої увійшли активісти з різних середовищ, в тому числі й проросійських. Всі вони вчилися спілкуватися між собою. Тож одесити відреагували нормально на початок Майдану.

Олексій Чорний

Свої майданні і постмайданні історії розповіли Михайло Пустовойт, Денис Кузьмін, Андрій Юсов. У загальній дискусії всі сходилися до того, що у повсякденному житті, той напрям руху країни, який вдалося відстояти на Майдані, потрібно наповнювати багатьма деталями, від яких життя має отримувати нову якість.

Усі присутні на заході оповідачі отримали збірник спогадів. Також примірник видання було передано до фондів бібліотеки. Допомогу з організації презентації надав Олекса Стасевич.

Довідково:

Збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» можна отримати на безоплатній основі, надіславши листа в УІНП (http://memory.gov.ua/news/yak-bezkoshtovno-otrimati-informatsiini-materiali-institutu)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ