Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Офісі Генпрокурора прозвітували про справи Майдану

У День пам’яті Героїв Небесної Сотні Офіс Генерального прокурора України прозвітував про результати розслідування справ Майдану за рік.
Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO
1/1

Як пише пресслужба ОГП, протягом року за процесуального керівництва прокурорів профільного Департаменту Офісу Генерального прокурора 27 особам повідомили про підозру. Серед них на час вчинення інкримінованих їм злочинів: 2 високопосадовці, 17 правоохоронців, серед яких 2 прокурори та слідчий, суддя і 7 цивільних осіб.

"Серед них колишній заступник Міністра внутрішніх справ України, який, використовуючи своє службове становище, сприяв наданню працівникам органів внутрішніх справ недозволених для використання в Україні спеціальних засобів російського виробництва, та своїми діями забезпечив усунення перешкод для їх застосування, що призвело до тяжких наслідків", – йдеться в повідомленні.

У прокуратору зазначають, що у 2022 році у справах Майдану було отримано дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно 26 підозрюваних: 2 високопосадовці – колишні президент України та заступник Секретаря РНБО України, 14 правоохоронців, з яких 1 прокурор, а також 10 цивільних осіб.

"Зокрема, такий дозвіл отримано стосовно колишнього начальника управління ДАІ ГУ МВС України в м. Києві, який організував складання підпорядкованими інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції колишнього Президента України – «Межигір’я». На підставі цих документів суди безпідставно притягнули до адміністративної відповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які взагалі не брали у ньому участь", – пояснюють в ОГП.

В офісі відзначають. що кількість осіб, щодо яких обвинувальні акти направлено до суду, зросла на чверть у порівнянні з 2021 роком: 25 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

"Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього Міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України за фактом перевищення влади та службових повноважень під час поставки із РФ спеціальних засобів – гранат нелетальної дії, що спричинило тяжкі наслідки. Також скеровано обвинувальний акт стосовно 5 так званих «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія", – розповідають там.

В органі додають, що на цей час прокурори Офісу Генерального прокурора забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 128 судових справах стосовно 254 осіб. Прокурори профільного Департаменту здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 51 кримінальному провадженні.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан - акції протесту в Україні, викликані відмовою державного керівництва від євроінтеграційного курсу, корупцією та свавіллям правоохоронців. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 107 її учасників загинули – більшість у лютому 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ