Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

В Органному зіграють “Місячне сяйво” Дебюссі в обробці українця

16 червня о 19:00 у виконанні Надії Величко звучатиме Дебюссі на органі. Про це повідомляє прес-служба Органного залу.

“Музика Дебюссі дуже добре “лягає” на орган. Недаремно ж він вивчав органне мистецтво у Сезара Франка в Паризькій консерваторії”, - розповідає Надія Величко.  Однак почути музику майстра імпресіонізму на органі в Україні доводиться нечасто. Тому програму, яку створила львівська органістка, можна назвати ексклюзивною.

“Ці твори дуже добре звучать на нашому органі Rieger-Kloss, адже він французького симфонічного типу і якнайкраще передає дух тої епохи”, - запевняє виконавиця.

Вона розповіла, що особливо потужно і красиво звучить “Затонулий собор” із циклу 24 прелюдій, ніби створений для органа. Із “Clair de Lune” в органістки пов’язані особливі спогади, бо це улюблений твір її мами. Один із найвідоміших та наймилозвучніших творів Дебюссі “Місячне сяйво” прозвучить у транскрипції Дмитра Тьомкіна. Це композитор, який народився в Україні, але виїхав за кордон після приходу до влади більшовиків. У 30-ті роки Тьомкін став одним із провідних композиторів Голлівуду, написав музику до понад 100 картин, отримав чотири премії Оскар. “Місячне сяйво” в його органній транскрипції вперше прозвучало у фільмі “Велетень” у 1956 році.

В Органному залі пропонують цього місяця почути великого імпресіоніста не лише в органному виконанні, але також і у фортепіанному. 22 червня піаніст Дмитро Микитин виконає повний цикл 24 прелюдії Клода Дебюссі за один вечір.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ