Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Росії заборонили виставу «Попелюшка»

Влада Камчатського краю, що недавно перейшов на новий час, намагається заборонити виставу про Попелюшку в місцевому театрі. Як стверджують учасники постановки, чиновники визнали сцену, в якій король переводить стрілки годинника, щоб Попелюшка затрималася на балу, двозначною і образливою для закону про скасування східного часового поясу. Актори читати компромісний текст відмовляються.

У Камчатському краї розгорається черговий скандал, пов'язаний з переходом на новий час. Авторство ідеї щодо скорочення часових поясів належить президенту Дмитру Медведєву. У торішньому посланні Федеральним зборам він запропонував п’яти регіонам стати на годину ближче до Москви. У результаті навесні 2010 року зник найсхідніший часовий пояс Росії: Чукотка і Камчатка перейшли на Магаданський час.

Якщо жителі більшості регіонів сприйняли перехід на новий час спокійно, то жителів Камчатки ініціатива влади обурила.

У грудні цього року на вулиці Петропавловська-Камчатського вийшли три тисячі осіб, які вимагали «повернути вкрадений час». При цьому місцеві журналісти написали Медведєву лист, в якому заявили, що регіональна влада забороняє їм висвітлювати акції проти переведення стрілок.

Тепер цензура торкнулася камчатських акторів.

Як написав у своєму блозі екс-губернатор Камчатського краю комуніст Михайло Машковцев, чиновники зажадали від артистів Камчатського драматичного театру змінити текст у виставі про Попелюшку.

«До новорічних свят театр поставив виставу «Новорічні пригоди Попелюшки». Чотири вистави пройшли з аншлагами, а на п'яту… занесло одну з найближчих помічниць губернатора», - пише політик.

Машковцев стверджує, що після цього у театрального колективу почалися проблеми. «У казці, якщо ви пам'ятаєте, король переводить годинники на годину назад, щоб Попелюшка не пішла з балу. А на Камчатці нещодавно на виконання ідеї про наближення околиць до Москви губернатор теж перевів годинник на годину назад, що призвело до масових протестів населення. Так що ця сцена у виставі викликала особливо бурхливі оплески», - повідомив екс-губернатор.

За його словами, чиновниця, побачивши цю сцену, зажадала від керівника театру виключити її з вистави, оскільки вважала її «знущанням над центральною владою».

«На 8 січня було призначено ще одну виставу, і всі квитки продані. Цілий день акторам і керівництву театру «викручували руки», але актори вийшли на сцену і зіграли спектакль без купюр!» - пише Машковцев.

Один з акторів Камчатського драмтеатру на умовах анонімності підтвердив «Газеті.Ru», що начальство дійсно викликало учасників постановки про Попелюшку для бесіди і пропонувало виключити сцену з переведенням годинників.

«Ми всі відмовилися, тим більше, як кажуть, нам нема чого втрачати, крім своїх ланцюгів, зарплати тут все одно маленькі», - сказав він.

Інший учасник постановки, що не приховує свого імені, в блозі у Машковцева також підтвердив, що керівництво театру намагалося змінити текст п'єси.

«Я Хозяйчев Аркадій, актор Камчатського театру, який грає роль короля в нашій «Попелюшці». Але так в реальність мене давно мордою не тикали. Дивлюся в текст і не можу зрозуміти: де ж тут крамола?! Час перевели? Перевели. Може, влада мала з цього приводу боротьбу затівати, а не оголяти ікли в бік комічної істерики казкового короля? Ганьба яка! З акторів що взяти?» - написав він.

І Хозяйчев, і співрозмовник «Газети.Ru» кажуть, що на 13 січня призначений ще одна вистава «Попелюшки» і вся трупа планує читати текст без купюр.

Керівництво Камчатського драмтеатру спілкуватися з журналістами поки відмовляється. У крайової адміністрації ситуацію з виставою коментувати також відмовилися.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ