Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В угорському підручнику з географії помітили антиукраїнську пропаганду: реакція МЗС

Автори підручника з географії для 8 класу в Угорщині начебто позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, пояснили, що в країні точиться громадянська війна, а сама Україна – погане місце для життя.

Розділ книги, у якому йдеться про Україну, здивував журналістів угорського незалежного інтернет-порталу Telex. До прикладу, угорські автори підручника немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, "біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст", йдеться у статті. Про це повідомила Європейська правда.

Підручник розповідає і про новітню історію України. Угорських школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої Росія напевно не причетна.

"У багатонаціональній Україні розподіл по території національностей дуже нерівномірний. Більшість – це українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони становлять більшість. Дві східнослов'янські мови (російська, українська) дуже подібні, а п'ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Попри це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів, дивіться малюнок", – стверджують угорські "географи". 

Розділ ілюструє карикатура на якій Україну розривають російський ведмідь та чоловіки в символіці США і Євросоюзу. Крім цього, укладачі з державного центру освіти додали підпис-запитання для школярів: "Кому (з них) має належати Україна?"

Ілюстрація з угорського підручника з географії, 8 клас

У розділі підручника також вказано, що "Україна отримує російські вуглеводні (нафту й газ – ЄП) за більш вигідною ціною (ніж інші покупці – ЄП)". А також те, що Україна активно торгує з державою-агресором.

“На графіку, який нібито демонструє обсяги зовнішньої торгівлі України, ЄС відсутній, а найбільшій прямокутний – це нібито торгівля з РФ (Oroszország). Однак звідки взялися 24%? Це просто неправда!”, – зазначає автор статті на ЄП Сергій Сидоренко і додає. Як з’ясувалося, це дані 2013-го або більш ранніх років. Бо з початку російської агресії частка РФ у торговому балансі ніколи не наближалася до такого рівня, навіть у "перехідному" 2014 році. А у 2021 експорт до РФ складав 5%, імпорт – 8% від загального обсягу торгівлі. Теж багато, але це явно не заявлені 24%!”

Неправдиві дані про зовнішню торгівлю України (Oroszország – це Росія).

Ще підручник поясняє угорським школярам, що Україна – погане місце для життя. А угорці, які опинилися в Україні, потерпають найбільше.

"Здоров'я населення погане, люди можуть розраховувати на чи не найнижчу тривалість життя на континенті. Загальна економічна ситуація в Україні не є сприятливою для угорців, до того ж Закарпаття є одним із найбільш відсталих районів", – йдеться у підручнику.

Розділ про Україну символічно закріплює практична задача, де головною умовою є визначити за допомогою Google Maps, скільки жителю Мукачева із Закарпаття потрібно їхати до Києва, і скільки до Будапешта. 

Також автори підручника, угорські “географи” зазначали, що Мукачево – це угорське місто в Україні, а загалом на Закарпатті буцімто живе 140 тисяч угорців. 

Особливо важливим, на думку журналіста ЄП, є той факт, що така програма та підручник з географії для восьмикласників є затверджений для використання у всіх угорськомовних школах, тому існує висока ймовірність, що таку інформацію вивчатимуть також і школярі на Закарпатті.

Сергій Сидоренко зазначив, що українська держава має зробити все належне, щоби така пропаганда не мала місце. 

У середу, 7 вересня, Міністерство закордонних справ України повідомило у коментарі ЄП, що обізнане зі ситуацією про підручник і вимагає якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації. 

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, у вівторок, 6 вересня, українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ