Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні 2 мільйони переселенців, з Криму виїхали 50 тисяч, - Free Crimea

За неофіційними даними, із зон конфлікту на Донбасі і з території окупованого Криму на материкову Україну виїхали близько двох мільйонів людей, з яких 50 тисяч - з Криму і м. Севастополя. Першу хвилю переселенців-кримчан представляють політично мотивовані люди.

Про це в середу на прес-конференції в Києві заявив засновник проекту Free Crimea Тарас Березовець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За інформацією Міністерства соціальної політики України, станом на 19 грудня із зони АТО і території анексованого Криму і м. Севастополя переміщено 1 мільйон 658 тисяч 206 людей або 1 мільйон 336 тисяч 813 сімей українців - цифра, що прирівнюється до кількості жителів Харкова. Неофіційно із зон конфлікту на Донбасі і з Криму виїхали 2 млн людей, з яких 50 тисяч людей -  з окупованого Криму і Севастополя", - повідомив Березовець.

За його словами, по державну допомогу в органи влади всього звернулися 1 мільйон 96 тисяч 992 сім'ї, з яких 1 мільйон 7 тисяч 837 сімей цю допомогу отримали.

В цілому, відзначив Березовець, з 2016 року з держбюджету України на підтримку переселенців було виділено 2 млрд 934 млн грн. За статистикою, кожний 10-й переселенець, який виїхав з Криму, а також Донецької і Луганської областей, нині мешкає на території Києва і Київської області.

Як підкреслив Березовець, із загальної кількості переміщених осіб (2,5 млн людей), у тому числі, з Донбасу до Росії (500 тисяч), кримчани становлять 2,5%.

"Кримчани в загальній масі переселенців становлять 2,5% - це крапля в морі, але вони - перші, хто постраждав від російської агресії, і сьогодні представники першої хвилі переселенців з Криму - саме мотивовані люди", - зазначив експерт.

"Перша хвиля переселенців була політична, коли була загроза фізичній безпеці, і ми знаємо, що багато кримських активістів, євромайданівці, тоді зникли безслідно. Цих людей не знайшли. В цілому в операції під час захоплення Криму в лютому-березні 2014 року зникли близько десятка кримчан. Найвідоміший з них - Решат Аметов - батько трьох дітей, якого було викрадено, і тіло якого зі слідами тортур було знайдено в Земляничному через два тижні", - сказав Березовець.

Причинами наступних хвиль переселенців були економічні і релігійні причини, вважає засновник Free Crimea, прогнозуючи, що потік внутрішньо переміщених осіб в Україні не припиниться і в 2017 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ