Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні 317 000 людей вживають наркотики ін’єкційно, - дослідження

Як інформує прес-служба Центру громадського здоров’я, в Україні впроваджують програми, спрямовані на підтримку людей, що живуть із наркозалежністю. Зокрема, це програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) і програми зменшення шкоди (ЗШ).
Фото з мережі інтернет

Ці програми запобігають поширенню ВІЛ і зменшують шкоду, пов’язану із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

Програми фінансують коштом державного бюджету і реалізують за підтримки міжнародних донорів.

ЗПТ — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів.

Програма ЗПТ має науково доведену ефективність та визнана у європейських країнах як економічно ефективний спосіб лікування наркозалежності.

Замісна підтримувальна терапія — це лікування хронічного захворювання. Деякі пацієнти програми можуть потребувати терапії впродовж багатьох років, деякі — протягом усього життя.

Програма ЗПТ розрахована на людей, які залежні від опіоїдів і мають діагноз «психічні та поведінкові розлади внаслідок уживання опіоїдів».

Станом на 1 червня, за даними біоповедінкового дослідження, в Україні 317 000 людей вживають наркотики ін’єкційно, з них 278 318 — споживачі опіоїдів та змішаних наркотиків, де опіоїдна група є основною.

Програма ЗПТ охоплює 13 097 людей, зокрема 10 911 чоловіків та 2 262 жінки. З 5 098 ВІЛ-позитивних пацієнтів програми ЗПТ 4 749 (93,1%) отримують антиретровірусну терапію.

Умови ефективності ЗПТ:

  • правильне призначення препарату;
  • правильно призначена доза (врахування індивідуальних потреб, дотримання принципу призначення малих початкових доз і великих підтримувальних, дотримання рекомендацій стосовно терапевтично ефективних доз);
  • безперервне і тривале лікування (відсутність обмежень щодо терміну лікування, зокрема можливість довічної терапії з огляду на розуміння залежності як хронічної хвороби).

Окрім ефективного попередження ВІЛ-інфекції, ЗПТ знижує ризики інфікування гепатитом С, підвищує прихильність до лікування ВІЛ та зменшує ймовірність передозування.

Програми зменшення шкоди (ЗШ) спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції та зниження шкоди, пов’язаної із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

П’ять принципів зменшення шкоди від уживання наркотиків:

  • не починайте вживати наркотики;
  • якщо почали, то не вживайте наркотики ін’єкційно;
  • якщо почали вживати ін’єкційні наркотики, то кожну ін’єкцію треба робити новими стерильними шприцом і голкою та нікому не передавати їх для повторного використання;
  • якщо немає можливості під час кожної ін’єкції користуватися новими стерильними шприцом і голкою, то використовуйте власні шприц і голку повторно (попередньо промийте їх дезінфекційним розчином), але не користуйтеся чужим нестерильним інструментарієм;
  • якщо користуєтеся чужим нестерильним ін’єкційним інструментарієм, то обов’язково дезінфікуйте його перед використанням.

Є кілька видів програм ЗШ. В Україні впроваджують частину з них.

Більше читайте тут: https://phc.org.ua/…/v-ukraini-vprovadzhuyut-programi-sprya…

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ