Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

В Україні друковані книги подорожчають як мінімум на 50%

Брак паперу у світі, зростання цін на матеріали та логістичні послуги, бойові дії в Україні, уповільнять темпи відновлення повноцінної діяльності вітчизняної видавничої галузі.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Згідно з даними опитування, проведеного Громадською спілкою «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів», середній відсоток відновлення вітчизняного книговидання, на який можна розраховувати на кінець 2022 року, може становити лише 35-40 % у порівнянні з довоєнним періодом. 

У результатах йдеться про те, що видавництва, розташовані в Києві та Харкові, а також у Київській та Харківській областях, та загалом на півночі, півдні й сході України, до кінця 2022 року зможуть відновити виробництво власними силами лише на рівні 25-30 % від показників 2021 року. Щодо видавництв західного регіону України (переважно малі та середні), то їх обсяги відновлення виробництва можуть становити 50-70% відносно показників 2021 року. 

Проблема відновлення друку спричинена не лише бойовими діями, а й проблемою браку друкарського паперу в Україні. У світі різко зменшилося виробництво паперу. Як зазначили у дослідженні, вироблений у країнах ЄС папір розподіляється за квотами, а також так само розподіляється імпорт з Китаю та Південної Америки, який зараз різко зменшився. Україна отримала лише 25% від своєї потреби.

Також видавці відзначають: значне подорожчання усіх поліграфічних матеріалів, від паперу до пластин і фарб, паливно-мастильних матеріалів і логістичних послуг, призведе до подорожчання книжок, як мінімум, на 50%. 

Зі свого боку, стрімке зниження платоспроможності населення суттєво вплине на зменшення надходжень обігових коштів за реалізовану книжкову продукцію, що надто уповільнить темпи відновлення повноцінної діяльності вітчизняної видавничої галузі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ